Πρωταπριλιά σήμερα, μεγάλη εορτή. Όχι της Ορθοδοξίας, του πολιτισμού. Για τους αδαείς περί τα πολιτιστικά πράγματα, σήμερα είναι η γενέθλιος ημέρα της μακροβιότερης διορισμένης σε πολιτική θέση στον πολιτισμό. Και προφανώς ομιλώ για την Λίνα Μενδώνη. Πόσα χρόνια στη θέση της διορισμένης Γενικής Γραμματέως και πόσα στην καρέκλα της -ελέω Μαρέβας- υπουργού Πολιτισμού. Αλλά είναι ταπεινή, δεν σκέφτηκε να κάνει τα γενέθλιά της αργία ή έστω γιορτή για τα Μουσεία-ΝΠΔΔ. Γιατί δηλαδή, η Μελίνα ήταν καλύτερη;

Ads

Η Μελίνα δεν θα καταδεχόταν ποτέ να προσκυνήσει έναν Μητσοτάκη για μια καρέκλα, αλλά στις τωρινές πολιτικές συνθήκες, σου λέει η Υπουργός, είναι αλλιώς. «Μετά από 104 χρόνια, έχουμε τη νεκρανάσταση της Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως, του συνασπισμού των αντιβενιζελικών, η οποία το 1920 κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά επέφερε εντέλει πολλά δεινά στη χώρα», έκανε και την ιστορική αναφορά στη Βουλή. Στο ρόλο του Άδωνι, η Λίνα Μενδώνη. Γι’ αυτό, συνέχισε, είναι «δήθεν προοδευτική» η αντιπολίτευση. Λογικό. Πραγματικά προοδευτική είναι μόνο η (όποια) κυβέρνηση τοποθετεί την ίδια στους πάνω ορόφους της Μπουμπουλίνας. Άλλοτε ήταν του ΠΑΣΟΚ (μην τα θυμηθώ κι αυτά τα πάθη του σοσιαλισμού και συγχύζομαι), τώρα είναι της ΝΔ. Δουλίτσα να υπάρχει.

Ελπίζουμε πάντως οι γενικές διευθύντριες να ανταποκριθούν στην ευθύνη της μεγάλης εορτής. Μην την ξεπετάξουν με τίποτα sms, είναι κι επικίνδυνο στις μέρες μας. Αφού δεν έχουν κάτι άλλο να δείξουν, να πάνε με δώρα στη Μπουμπουλίνας. Κάνα Costa Boda, κάνα Versace, κάνα μαντήλι Hermes, κάτι να κατευνάσουν την Υπουργό. Όχι πάντως σκέτη ανθοδέσμη, σαν αυτή με την οποία ξεροστάλιαζε έξω από το γραφείο της η μία εκ των GD άμα τη αφίξει της Υπουργού τον μακρινό Ιούλιο. Άλλωστε τότε ήταν απλή Διευθύντρια, όπως και οι άλλες. Τώρα που τους διπλασίασε το μισθό, ας φιλοτιμηθούν να περάσουν από κάνα μαγαζί στην Πατριάρχου Ιωακείμ και εκτός εκπτώσεων οι τσιγκούνες.

Δεν φτάνει που φρόντισε η Υπουργός για τα μισθά τους, δεν φτάνει που τους υπέγραψε προϋπολογισμούς, δεν φτάνει που τους πληρώνει τους φύλακες των μουσείων τους μέχρι τώρα, ούτε το πιο απλό δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμη: να προσλάβουν μόνες τους το προσωπικό που χρειάζονται τα μουσεία τους για να λειτουργήσουν. Τώρα θα μου πεις, και τι είναι το προσωπικό, φασολάκια που στέλνει η άλλη τη Φιλιππινέζα και της τα αγοράζει; Δεν είναι τόσο απλό, έχει διαδικασίες. Χαρτούρα. Επιστολές σε Υπουργεία. Άντε να υπογράφεις και να μην έχει στεγνώσει ακόμη το νύχι, δεν τα χω ζήσει κι εγώ; Και μόνο που το περιγράφω, κουράζομαι.

Ads

Αλλά από την άλλη, σκέψου και την Υπουργό. Ανήμερα στα γενέθλια της, ξεκινάει το θερινό ωράριο για όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Σε όλα; Όχι βέβαια! Εξαιρούνται τα πέντε μουσεία με τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια. Αυτά που έφτιαξε η Υπουργός με τα χεράκια της. Αυτά που τοποθέτησε τις εκλεκτές της. Αυτά θα μείνουν με το χειμερινό ωράριο. Και με κλειστές αίθουσες. Χωρίς φύλακες. Είναι να μη στενοχωριέσαι για την αχαριστία;

Και να ταν μόνο αυτό. Ούτε καθαριότητα, ούτε συντήρηση, ούτε να αλλάξουν λάμπα. Τίποτα. Αφού, σου λέει, οι υπάλληλοι του Υπουργείου όταν θέλουν να γελάσουν, μπαίνουν στη Διαύγεια να δουν το «έργο» που παράγουν τα νέα Μουσεία-ΝΠΔΔ. Να χουν και μέτρο σύγκρισης βρε αδερφέ.

Το χειρότερο είναι το μουσείο-ΚΑΠΗ. Δεν τον κουράζουν τον Πρόεδρο, είναι και μιας ηλικίας, μία απόφαση το μήνα, 3 αποφάσεις όλο το 2024, καλά είναι. Αλήθεια σας λέω, τρεις. Που να μην αποσώσω να δω τη νέα κολεξιόν Zeus+Dione, αν σας λέω ψέματα. Ούτε οι διάλογοι Βύρνας-Γιάγκου δεν πήγαιναν τόσο αργά. Σέβονται την τρίτη ηλικία όμως κι αυτό πρέπει να το εκτιμάμε. Είχε να γράψει και το έπος βλέπεις. Κουράστηκε. Έχω κατανόηση εγώ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτοί ούλοι πιστεύουν ότι ασκούν σοβαρή διοίκηση και η Βενετία θα χάσει βελόνι εάν λείψουν. Φεύγει σου λέει ο πρόεδρος για μια εβδομάδα και βάζει τον αντιπρόεδρο στο πόδι του. Λες και είναι ο Μπάιντεν με την Καμάλα Χάρις ένα πράγμα.

Βραβείο παραγωγικότητας παίρνει το μουσείο στη μεγαλόνησο. Αποφάσεις και κόντρα αποφάσεις. Για δωρεάν άδειες σε μελετητές -τι φανταστήκατε; Είπαμε, ούτε για συνδετήρα δεν μπορούν να ξοδέψουν, μην επαναλαμβανόμαστε. Για να μην μουδιάσουν από την απραξία, δηλαδή, υπογράφουν ό,τι βρουν.

Τώρα θα μου πείτε χρειάζονται και Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Διευθύντρια και προϋπολογισμό για να βγάζουν άδειες σε μελετητές; Ε όχι, δε συμφωνώ. Άλλη χάρη έχει να σου βγάζει την άδεια ένας υπαλληλάκος, κι άλλο πρεστίζ να συνεδριάζει για πάρτη σου ολόκληρο ΔΣ και να υπογράφει η Γενική Διευθύντρια η διορισμένη από την Υπουργό. Κανονικά έπρεπε να βάζουν και χρυσόβουλο.

Αφού σκέφτομαι κι εγώ να πάω να ζητήσω καμιά άδεια τέτοια, μόνο και μόνο για να έχω τη χαρά να βάλω όλη αυτή την διοικητική μηχανή σε κίνηση. Ας βοηθήσει η καθεμιά μας όσο μπορεί να πάρουν μπροστά τα μουσεία. Σταθερά, δυνατά, μπροστά που λέει και μια ψυχή.

Δεν το βάζουν κάτω όμως, το καθένα το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί. Στο κεντρικό μουσείο, εκεί που λάμπει το πετράδι του στέμματος, βγήκε και ανακοίνωση που ευχαριστεί τους φίλους του Μουσείου που ανέλαβαν τα έξοδα να καθαρίζουν. Την υπογράφουν ομού το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Διευθύντρια. Το χρυσόβουλο λείπει. Να δείξουν ότι υπάρχει και κάτι στο οποίο ομονοούν. Ίσως και να ομονοούν, βέβαια, να φορτώσουν όλες τις λειτουργίες του μουσείου αλλού κι αυτοί να εισπράττουν μόνο τον μισθό. Ο Πρόεδρος έχει και πολλές δουλειές, δεν μπορεί να ασχολείται με τα καλαθάκια του μπάνιου. Αυτά είναι δουλειές για τον Σύλλογο Φίλων, σου λέει.

Τουλάχιστον εκεί δεν έχουν γίνει ακόμη σαν τους στάβλους του Αυγεία, όπως το άλλο μουσείο, που έχει κερδίσει επάξια εδώ και μήνες τον τίτλο του πλέον βρώμικο της χώρας. Διπλής ανάγνωσης. Κι εκεί όμως βρέθηκε λύση, να καθαριστεί η κόπρος από τους ηρακλειδείς του στέμματος. Λακέδες ανέλαβαν να καθαρίσουν τους λεκέδες του μουσείου, δηλαδή. Έτσι είναι, όπως σας τα λέω. Λακέδες βάζει λοιπόν η Γενική Διευθύντρια να καθαρίσουν τον εκθεσιακό χώρο. Είναι επιστήμονες, βλέπεις, δεν είναι ό,τι κι ό,τι. Ναι, επιστήμονες βαρβάτοι, αρχαιολόγοι. Όλο και κάτι θα χρωστάνε κι αυτοί. Η μία έλειπε πέντε χρόνια εκπαιδευτική άδεια, με την εύνοια της GD. Ο άλλος κι αν της χρωστάει, αν αρχίσω πόσα, δεν θα μου φτάσει ένα απόγευμα. Ένα πράγμα έχει σημασία: Εις το μουσείον δεν γίνονται διακρίσεις, και επιστήμων να σαι, σκατά θα καθαρίσεις.

Τουλάχιστον αυτό θα το χαρεί σίγουρα η Υπουργός. Να γελάσει κι εκείνης το χειλάκι της μέρα που ναι. Είναι γνωστή η εκτίμηση που τρέφει στους ομοτέχνους της.

Όπως το σκέφτομαι, πάντως, άσπρη μέρα δεν θα δει η Υπουργός από τις γενικές. Έχουν όμως άλλα χαρίσματα. Μπορεί να τα εκμεταλλευτεί. Ποια άλλη χώρα έχει Great Director, η οποία κάνοντας like η ίδια στον εαυτό της, κατάφερε να συγκεντρώσει δύο likes; Δεν είναι αυτό παγκόσμια πρωτοτυπία; Με λίγο λόμπιγκ μπορεί να μας γράψει το Γκίνες.