Νόστιμα πράγματα συμβαίνουν στα μεγάλα αρχαιολογικά Μουσεία που η Υπουργός Πολιτισμού μετέτρεψε το 2023 σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με τα διορισμένα (από την ίδια) Διοικητικά Συμβούλια και τις διορισμένες (από την ίδια) Γενικές Διευθύντριες. Το επιτελικό κράτος στα καλύτερά του…

Ads

Γενική διευθύντρια Μουσείου-ΝΠΔΔ του Βορρά φαίνεται υπερβολικά αναστατωμένη, καθώς ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αυτός που θα την αξιολογήσει στο τέλος, όπως ανακάλυψε προσφάτως. Μάτι δεν έκλεισε η κακομοίρα. Οι σχέσεις της γενικής διευθύντριας με τον Πρόεδρο βρίσκονται στα τάρταρα, όχι ότι οι σχέσεις της και με το προσωπικό είναι ή ήταν ποτέ καλές. Λέμε τώρα. Αν την αξιολογούσε και το προσωπικό, που κατά καιρούς έχει συντάξει επιστολές για κακοποιητική συμπεριφορά της διευθύντριας, θα την έκλαιγαν και οι ρέγκες.

Προ ολίγων ημερών πρόεδρος και διευθύντρια μάλωσαν τόσο που οι φωνές ακούγονταν εκτός γραφείου. Ο κόσμος παρακολουθεί το επεισόδιο «πέφτει παντόφλα στο μουσείο» και δηλώνει εντυπωσιασμένος από το υψηλό ήθος της διοίκησης που έχει απευθείας διορίσει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Παντόφλα πέφτει και σε άλλο μουσείο στην Παλαιά Ελλάδα. Γενική διευθύντρια γνωστή για την φιλελεύθερη της διοίκηση (L’état, c’est moi, το έχει πει και η ίδια άλλωστε) δεν έχει αφήσει τον δόλιο προέδρο σε χλωρό κλαρί.

Ads

Κάθε πρωτοβουλία του κόβεται, απορρίπτεται, διαλύεται χάρη στις ενέργειές της. Ο κακομοίρης πρόεδρος βολοδέρνει από εδώ και εκεί περιγράφοντας το δράμα του.

Φέρεται μάλιστα να ζήτησε και την βοήθεια της Υπουργού να τον απαλλάξει από το δράμα του, αλλά… Μωρέ κάτι ήξερε ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, που διοικούσε επί 10 χρόνια το Μουσείο χωρίς διευθυντή (άρα και χωρίς κάποιον που να έχει την επιστημονική ευθύνη για τη λειτουργία του, ψιλά γράμματα όμως αυτά για το σύγχρονο -λέμε τώρα- μάνατζμεντ).

Το μεγαλείο των γενικών διευθυντριών, όμως, αποκαλύπτεται στις κοπές πίτας που αφθονούν αυτόν τον καιρό. Γενική διευθύντρια (μαντέψτε ποια) έβγαλε λόγο στην κοπή της πίτας του μουσείου, ανακοινώνοντας ότι δεσμεύεται να πράξει το έργο του μουσείου απέναντι στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Οικουμένη.

Δεν είναι φραστική υπερβολή, έχουν ξεφύγει τα πράγματα, κάποιοι νομίζουν ότι ο διορισμός από την Μενδώνη είναι εκ Θεού (ή έστω εκ του Μωυσέως) εκπορευόμενος…

Χμ, μπορεί αυτό να υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι κοπές πίτας στα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία της χώρας που έχουν μετατραπεί σε Νομικά Πρόσωπα γίνονται πλέον χοροστατούντων ιερέων, όσο πιο υψηλά ιστάμενων της ελλαδικής Εκκλησίας τόσο καλύτερα για τη στερέωση της θέσης της γενικής διευθύντριας που τους καλεί. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να θυμιατίζουν τα αχαμνά των Κούρων μέσα στις αίθουσες του μουσείου!

Η πληροφορία ότι σε όλα τα μουσεία ΝΠΔΔ οι διορισμένες διοικήσεις φροντίζουν το φλουρί να πέσει στην Υπουργό, για την οποία εννοείται ότι κόβουν κομμάτι πίτας, ελέγχονται ως ανακριβείς. Άλλωστε έμαθα ότι σε ένα τουλάχιστον μουσείο το φλουρί έπεσε στον παριστάμενο παπά. Η πληροφορία, όμως, ότι μία εικόνα του μουσείου (μουσειακό αντικείμενο) χρησιμοποιήθηκε σε κοπή πίτας θεοσεβούς γενικής διευθύντριας ελέγχεται ως απολύτως ακριβής.

Θα επανέλθω.