Κυριακή με ΠΑΣΟΚ. Πόσα χρόνια είχα να το κάνω… Βεβαίως πήγα να στηρίξω τον Πρόεδρο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τι χειροκροτήματα και ποδοβολητά, τι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό», τι κρυφο-γιουχαΐσματα στους αντιπάλους, όλα τα έκανα. Αύριο να θυμηθώ να πω στην κοπέλα να μου βράσει ευκάλυπτο για τον λαιμό. Να βράσει και για τον πρόεδρο, μίλαγε μία ώρα και βράχνιασε το πουλάκι μου. Είδα και παλιούς συντρόφους, τον Κώστα τον Λαλιώτη, τον Χρήστο τον Παπουτσή, τον Απόστολο Κακλαμάνη και τα άλλα παιδιά του κραταιού σοσιαλισμού. Αισθάνθηκα τόση περηφάνεια!

Ads

Εννοείται ότι είμαι με τον Πρόεδρο. Τώρα θα μου πείτε, πιο πολύ θα μου ταίριαζε ο Παύλος Γερουλάνος, που είναι της τάξεώς μας και κυκλοφορεί κάζουαλ στα (πρώην) Ανάκτορα. Αφού να φανταστείς, κάθεται η Σωσώ και τον ζαχαρώνει από το παράθυρο όταν βγάζει βόλτα το σκυλάκι. Αλλά για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ μιλάμε, όχι για ραντεβού! Πώς θα ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα κυβερνητικό, με δούκες, μαρκησίους και προφυρογέννητους; Α παπα.

Τα είπε και ο Πρόεδρος, το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στον λαϊκό κόσμο. Θέλει να τους κερδίσει στον σοσιαλισμό. Αυτοί ψηφίζουν, είναι και πιο πολλοί. Βέβαια, το παράκανε ο πρόεδρος, όλο τους φτωχούς και τους φτωχούς έλεγε στην ομιλία. Έτοιμη ήμουν να πεταχτώ να του πω, πες και για μας στο Κολωνάκι, εμείς δεν χωράμε στο ΠΑΣΟΚ; Εμείς που το χτίσαμε; Όμως, το ξέρει ο αρχηγός. Εμείς είμαστε η καρδιά του ΠΑΣΟΚ, εμείς δείχνουμε τον δρόμο στους φτωχούς. Είμαστε οι φωτεινοί φάροι που δείχνουν πώς ο σοσιαλισμός σε βοηθάει να αφήσεις τα Κιούρκα για το Κολωνάκι. Έχουμε και λαϊκή στην Ξενοκράτους! Πηγαίνουμε όλες, πλην Δάφνης…

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια το πράσινο είναι στον πολιτικό χάρτη της χώρας, είπε ο Πρόεδρος. Χειροκρότησα με όλη μου τη δύναμη. Μαζί σου Πρόεδρε. Μαζί σου για να πρασινίσουμε την Ελλάδα.

Ads

Συγκινήθηκα με αυτά και ξέχασα το βασικό μου θέμα. Τα παπούτσια στο χέρι πήρε ο Πρόεδρος του Μουσείου που διαλαλούσε εδώ και ένα μήνα ότι θα την τζάσει την GD του. Αμ δε! Δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος; Ή αυτή ή εγώ, είπε εκείνος, και η Υπουργός απάντησε αυτή. Οι GD είναι πεφωτισμένες, το χουμε ξαναπεί. Όπου τσακώνεται πρόεδρος με ΓΔ, η Υπουργός στέκεται στο πλευρό της Γενικής της. Όσο πιο άχρηστη είναι η ΓΔ, με τόσο περισσότερο πάθος την υποστηρίζει η Υπουργός. Έχει τους λόγους της. Δεν χρειάζεται να τους καταλαβαίνετε κιόλας.

Σοβαρή υποψηφιότητα, μαθαίνω, για να αντικαταστήσει τον πρόεδρο από τα πανέρια, έχει θέσει μέλος γνωστής οικογένειας της Αχαϊκής Συμπολιτείας, με πολύ καλή σχέση με την ακλόνητη GD. Λέγεται ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο φεύγει πρόεδρος και αναπληρώνεται από κοντοχωριανό πρόεδρο. Τα παιδιά από την Πάτρα, το θυμάστε το λαϊκό συγκρότημα που άνθισε στην εποχή του ΠΑΣΟΚ. Ωραία χρόνια! Ένας μασώνος είναι ό,τι πρέπει για το Μουσείο.

Βέβαια, στο Μουσείο με την ταβέρνα μπορούν να μείνουν και χωρίς καθόλου Πρόεδρο. Τι να τον κάνουν; Ας πάρει η GD όλες τις εξουσίες στα χέρια της. Ούτως ή άλλως τίποτα δεν κάνει το Μουσείο, το τίποτα γίνεται και χωρίς ΔΣ.

Βέβαια, μετά από αυτήν την κατίσχυση, η GD ετοιμάζει πανηγυρικές εκδηλώσεις στο μουσείο. Μεγάλη έκθεση για την όρκα, το αγαπημένο της θηλαστικό. Αυτό που αν πάρει στο κατόπι στη βόρεια θάλασσα και θέλει να σε εκδικηθεί δεν σε σώζει ούτε κι ο Αβράμ Πάπας! Είναι ικανή σας λέω. Αλλά η μεγάλη αναδρομική έκθεση που ετοιμάζει θα είναι το Die Hard όλο το πακέτο, και τις πέντε ταινίες σε καθημερινή προβολή. Στην αυλή θα παίζει τα Σαγόνια του καρχαρία.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται μετά από αυτή την εξέλιξη και οι υπόλοιποι πρόεδροι. Από τη Σκύλλα των καρατομήσεων στην Χάρυβδη του ΑΣΕΠ. Ας παραιτηθούν οικειοθελώς να γλιτώσουν και τον δημόσιο εξευτελισμό, θα πρότεινα. Αλλά είναι αποφασισμένοι να μείνουν.

Τι μαθαίνω; Ο πρόεδρος με τη γραφομηχανή προετοιμάζεται: άφησε το ατάρι και περνάει στο στάδιο της δισκέτας. Διαβάζει το παλληκάρι. Η αγνοούμενη πρόεδρος ετοιμάζει σκονάκια. Δεν πατάει που δεν πατάει σιγά μην κάτσει και διαβάσει. Ο πρόεδρος του μεγάλου καταστήματος ζήτησε την ύλη από το πετράδι του στέμματος. Γιατί βλέπεις αυτή στο βιογραφικό της πλασάρεται ως ο φωτεινός παντογνώστης. Δίνει βιογραφικό με αναλυτική βαθμολογία από το δημοτικό. Αλλά κι αυτή κάπου τρέχει σε κάτι κατσάβραχα και δεν ασχολείται αυτήν την περίοδο. Αγνοούμενη ΙΙΙ. Αλλά ο καλύτερος είναι πάντα ο πρόεδρος με τα κρίνα: άκουσε για εξετάσεις και μπερδεύτηκε λόγω βλακείας. Κάθισε λοιπόν και διαβάζει τα σήματα.

Αν φτάσουν όλοι αυτοί στο τεστ δεξιοτήτων που τους ετοιμάζει η Υπουργός, τους βλέπω να ξεφτιλίζονται σαν τον Μπάιντεν στο ντιμπέιτ. Που και την ημερομηνία να τον ρωτούσαν δεν ήξερε να την πει. Γι’ αυτό σας λέω: δύσκολοι αποχαιρετισμοί.