«Την κρίση στην Ελλάδα δεν την προκάλεσαν τα μνημόνια», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε εκδήλωση της ΜΚΟ «Κίνηση Πολιτών». Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα την κρίση την προκάλεσε «η αδικαιολόγητα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική».

Ads

«Η κρίση στην Ελλάδα έχει όνομα: Μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000, λόγω, κυρίως, μίας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών, χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων. Όσα επακολούθησαν και τα μνημόνια, ήταν προσπάθειες να αποτραπεί η χρεοκοπία. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ασφαλώς δυσάρεστες επιπτώσεις, οι επιπτώσεις, όμως της χρεοκοπίας, θα ήταν ανυπολόγιστες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκδήλωση.

Η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» είναι μία ΜΚΟ που λειτουργεί με σκοπό τη διαμόρφωση θεσμικών παρεμβάσεων για την καθιέρωση νέων αντιλήψεων και νοοτροπιών.