«Όλα τα σενάρια  για τη μετακύλιση του χρέους βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ads

 
Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε: «Συζητήσαμε διάφορα σενάρια. Βέβαια οι αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του έτους». Ερωτηθείς αν η αρνητική στάση της τρόικας για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα επιδόματα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ο υπουργός οικονομικών τόνισε: «Όχι, δεν με απασχολεί».
 
Σημειώνεται πως νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει επίσης πως οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2014 θα ληφθούν τον Δεκέμβριο. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του κενού χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Υπενθυμίζεται πως ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει προσδιορίσει το χρηματοδοτικό κενό στα πέντε με έξι δις ευρώ. 
 
Κατά τη συνάντηση του Στουρνάρα με τον Βίζερ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, καθώς και για το δημόσιο χρέος. Για το τελευταίο, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του, τοποθετούνται χρονικά για τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ) καθώς το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την καταβολή της, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου, «αύριο μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».