Σύσκεψη για την αιθαλομίχλη πραγματοποιήθηκε το πρωί των Χριστουγέννων στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Μανιάτη. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μείωσης του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.

Ads

 
«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά η μείωση της τιμής δεν είναι η λύση. Αυτό θα σήμαινε πως θα ανοίγαμε παράθυρο στο λαθρεμπόριο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κάλεσε τα νοικοκυριά να κάνουν χρήση καθαρών καυσίμων και εστίασε στα 470.000 νοικοκυριά που έχουν υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Ακόμη κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιούν την δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες που καταγράφεται αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Κατέστησε επίσης σαφές ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να ενεργοποιείται από τους περιφερειάρχες και προληπτικά, όταν αξιολογούν ότι επίκεινται μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση αιθαλομίχλης. (Διαβάστε αναλυτικά: Κλείσιμο σχολείων και άλλα μέτρα ενάντια στην αιθαλομίχλη)

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης. Ο υπουργός Οικονομικώβν ανέφερε για την υστέρηση των εσόδων που καταγράφεται, πως η απόκλιση των καθαρών εσόδων από τον φόρο στο πετρέλαιο είναι 5% και οφείλεται κυρίως στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε το 2012 εν όψει της αύξησης της τιμής του και στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες. 

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης, το οποίο ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιήσει, καθώς παραμένουν αδιάθετα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι το μέτρο εξίσωσης των ΕΦΚ ήταν επιτυχημένο και υποστήριξε ότι όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο «άθελά του θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων.

Ads

Όπως είπε, η κυβέρνηση δρα προληπτικά καθώς η κοινή υπουργική απόφαση για το δωρεάν ρεύμα βγήκε εγκαίρως και επεσήμανε ότι οι αδύναμοι πρέπει να πάρουν το επίδομα θέρμανσης, καθώς μπορούν να καλυφθούν 5 εκατομμύρια πολίτες. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, «να αναλαμβάνει ο καθένας το μερίδιο της ατομικής του ευθύνης και να σβήνει εκείνα τα θερμαντικά μέσα που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».