Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία» για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup. H λύση που προτείνεται, είναι «τύπου ΕΛΒΟ» και η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της τρόικας μέχρι αύριο. Νωρίτερα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης είχε θέσει την αναδιάρθωση των ΕΑΣ ο Γ. Ντάισελμπλουμ. 

Ads

O επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, εάν η Ελλάδα ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος, δηλαδή την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών

Λύση «τύπου ΕΛΒΟ»

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Ads

Η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και θα οδηγηθεί σε διάλυση. Το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι να μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Όπως, η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της τρόικας έως αύριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, συναντήθηκε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.

Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Σε ό, τι αφορά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Συμπλήρωσε, ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερπο, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.