«Ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι landlords της Εκάλης», υποστηρίζει ουπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με τον φόρο ακινήτων, σε δηλώσεις του που φιλοξενεί το «Βήμα της Κυριακής». Επιμένει, δε, ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται.

Ads

«Είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για να λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας», τονίζει, επισημαίνοντας ότι περιμένει την υποστήριξη στη Βουλή όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ.

Μάλιστα σημειώνει ότι περιμένει υποστήριξη και από κόμματα της Αριστεράς, που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών, ενόψει της μάχης που θα δοθεί στη Βουλή (το τελικό νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων θα κατατεθεί την προσεχή Πέμπτη) αποδίδει τις αντιδράσεις σε οργανωμένα συμφέροντα πλουσίων, που μάλιστα εκπροσωπούνται δημόσια από ακραίες φωνές του φιλελευθερισμού.

Ads

O κ. Στουρνάρας δηλώνει αποφασισμένος να περάσει από τη Βουλή το νέο νόμο περί φορολογίας ακινήτων, τονίζοντας ότι η φορολογική επιβάρυνση για τον συνεπή φορολογούμενο έχει φθάσει στα όριά της. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που καταφεύγει στην υψηλότερη φορολόγηση στις ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 αλλά και τη συμμετοχή των ιδιοκτητών αγροτικής γης (έστω με μικρά ποσά) στα συνολικά βάρη.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαγγέλλει, επίσης, ότι στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με πρώτο βήμα τον μερικό έλεγχο των βιβλίων και της οικονομικής κατάστασης φορολογουμένων, προκειμένου να εισπράττονται φόροι και να καταλογίζονται πρόστιμα χωρίς χρονοτριβή.

Αναφορικά με  τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τριμερή και ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τον Επίτροπο Όλι Ρεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.