Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ υποστήριξε ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι θα του δημιουργούσε μεγάλη έκπληξη αν δεν καταλήξει σήμερα το Eurogroup σε συμφωνία.

Ads

Δήλωσε επίσης ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», καθώς και ότι μεταξύ των βασικών ερωτημάτων είναι και το μέγεθος της πρώτης δόσης και ο χρόνος της χρηματοδότησης.

«Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θέλει να αναμειχθεί μόνο αν υπάρχει ελάφρυνση χρέους, εμείς θέλουμε να συμμετέχει το ΔΝΤ, αλλά δεν θέλουμε ελάφρυνση χρέους. Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση», τόνισε.

«Θα προχωρήσουμε σε τρία βήματα. Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε μια λύση σήμερα και να συμφωνήσουμε σε ένα ποσό που θα εκταμιευτεί πριν τις 20 Αυγούστου. Το βήμα δύο θα είναι μια πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς που θα γίνει πιθανότατα τον Οκτώβριο, ανάλογα με την κατάσταση στην Ελλάδα, και το τρίτο βήμα θα είναι να δούμε πώς θα εμπλακεί το ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Ads

Επίσης, σημείωσε ότι πιθανώς θα υπάρξει κάποια συζήτηση για κάποιου είδους δήλωση του ΔΝΤ σήμερα σε σχέση με το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.