Αναστάτωση και κύμα διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει η επιλογή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης να εξετάσει στο Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας την κάλυψη του Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με επιμονή στην ΕΡΤ-3, το Διευθυντή Ενημέρωσης της οποίας παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο !

Ads

Την κριτική για την Ένωση Συντακτών συγκεντρώνει το γεγονός ότι ασχολείται με ένα αμιγώς υποκειμενικό ζήτημα που δεν εμπίπτει στον Κώδικα  Δεοντολογίας, ανοίγοντας μια επικίνδυνη συζήτηση για τον έλεγχο της επαγγελματικής επάρκειας ή της ελευθερίας λήψης αποφάσεων των δημοσιογράφων, ειδικά σε θέσεις ευθύνης.

Επίσης ότι δείχνει εμμονή με την ΕΡΤ-3, αν και είναι ο μόνος σταθμός που είχε καλύψει στοιχειωδώς το συλλαλητήριο, το οποίο είχαν αγνοήσει όλοι οι ιδιωτικοί σταθμοί που «απαλλάσσονται». Στη Θεσσαλονίκη συζητείται ότι η Ένωση Συντακτών αγνοεί επιδεικτικά τη χείριστη ποιοτική στάθμη των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της πόλης, όπου καταγράφεται συστηματική καλλιέργεια και μετάδοση εθνικιστικών, φασιστικών, οπαδικών και άλλων προσβλητικών απόψεων αλλά και σοβαρά εργασιακά προβλήματα. 

Όσοι κατηγορούν την ΕΣΗΕΜΘ για «Ιερά Εξέταση» αποδίδουν σε επαγγελματική αντιζηλία και συντεχνιακό όπως και κομματικό ρεβανσισμό, την πρωτόγνωρη υπόθεση. Δεν περνά απαρατήρητο ότι η Ένωση έσπευσε με ανακοίνωσή της να αποδώσει ευθύνες για τον τρόπο κάλυψης αμέσως μετά το συλλαλητήριο αλλά άργησε αισθητά να καταδικάσει τις ρατσιστικές επιθέσεις και τη στοχοποίηση στελεχών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από εθνικιστές και νεοναζί.

Ads

Η ανάρτηση στο ιστολόγιο ΣΥΝΤΑΚΤΟΛΟΓΙΟ αναφέρει για το θέμα:

Σε επιλογές που θυμίζουν «Ιερά Εξέταση» και «Μεγάλο Αδελφό» οδηγείται η ΕΣΗΕΜΘ. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου «Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ, να εισηγηθεί, να εξετασθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης, ο «τρόπος κάλυψης» από την ΕΡΤ3 του πρόσφατου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη για το «Μακεδονικό», είναι ένα πρωτοφανές γεγονός που θυμίζει άλλες εποχές, γύψινες, σκοτεινές και δύσοσμες.

Να θυμίσουμε βέβαια πως μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η ΕΣΗΕΜΘ με ανακοίνωση στις 23/1, έσπευσε να συνταχθεί με τη ΝΔ και να κατηγορήσει εμμέσως την ΕΡΤ για έλλειμμα ενημέρωσης. Τώρα με την απόφαση του «Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας», δένει την υπόθεση και της δίνει συγκεκριμένο στόχο. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ ασχολήθηκε σε τρεις συνεδριάσεις του με το θέμα του τρόπου κάλυψης του συλλαλητηρίου της 21/1/2018 στη Θεσσαλονίκη και δη μετά από αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Πότε πρόλαβαν τα σαΐνια και έτρεξαν τρεις συνεδριάσεις σε δώδεκα ημέρες; Γιατί άραγε αυτή η σπουδή και ο… οίστρος;

Από τα ιδιωτικά κλήθηκαν σε… εξέταση, οι ανταποκριτές δημοσιογράφοι του ΑΛΦΑ, του ΣΤΑΡ, του ΑΝΤΕΝΝΑ και του ΣΚΑΪ και από την ΕΡΤ3 «έκατσε στο σκαμνί» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ενημέρωσης. Κατόπιν ψύχραιμης και… προφανώς ανεπηρέαστης σκέψης, τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν πως:

Το συλλαλητήριο της 21/1/2018 στη Θεσσαλονίκη δεν καλύφθηκε επαρκώς και όπως θα άρμοζε σε μια συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών από τα δημόσια μέσα και κυρίως από την ΕΡΤ 3. Εκτιμώντας και τα άλλα στοιχεία, που περιήλθαν σε γνώση τους, τα μέλη του Συμβουλίου έκριναν ομόφωνα ότι έγινε υποβάθμιση του γεγονότος του συλλαλητηρίου από τους υπεύθυνους της ΕΡΤ 3, πιθανώς λόγω λανθασμένης εκτίμησης και ότι υπάρχουν ενδείξεις για παραβάσεις του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Το Συμβούλιο εισηγείται την διαβίβαση του θέματος του τρόπου κάλυψης του συλλαλητηρίου από την ΕΡΤ 3 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Το Συμβούλιο, σχετικά με τον τρόπο της κάλυψης του συλλαλητηρίου από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης ως προς τα μέσα αυτά.

Υπάρχουν ενδείξεις για παραβάσεις…

Οι… Πουαρό του Συμβουλίου δηλαδή βρήκαν ότι για την ΕΡΤ3 «υπάρχουν ενδείξεις για παραβάσεις του Κώδικα» και πως η υπόθεση πρέπει να πάει για… πειθαρχική εξέταση… DNA, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια αθώα κι άσπιλα. Το θέμα όμως δεν είναι αν η ΕΣΗΕΜΘ και τα όργανα της είχαν το δικαίωμα να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν αν το συλλαλητήριο καλύφθηκε επαρκώς ή όχι. Σαφώς και έχουν το δικαίωμα. Το θέμα είναι αν κάποιο συνδικαλιστικό όργανο ή σωματείο, έχει το δικαίωμα να αξιολογεί και να κρίνει τα μέλη του για την επαγγελματική τους επάρκεια και λειτουργία και αν τα αξιολογεί αρνητικά, να επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα και κυρώσεις, και κατόπιν αυτή την κρίση να τη δημοσιοποιεί. Και δεν μιλάμε για περιπτώσεις όπου υπάρχει δόλος, απατεωνιά ή να έχει προκληθεί σκόπιμα κάποιο είδος βλάβης. Για ζητήματα επαγγελματικής κρίσης και εκτίμησης μιλάμε.

Δηλαδή ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Η ΕΣΗΕΜΘ να αποδοκιμάζει και να επικρίνει πρωτοσέλιδα γιατί δεν αναδεικνύουν το τάδε η το δείνα θέμα; Να μετρά τις λέξεις στα ρεπορτάζ των εφημερίδων και τα λεπτά στα δελτία ειδήσεων των καναλιών; Έχουν το δικαίωμα οι Ενώσεις Συντακτών να κάνουν υποδείξεις στους δημοσιογράφους μέλη τους για τον τρόπο που θα καλύπτουν τα γεγονότα; Είναι δουλειά τους να παρεμβαίνουν στο δημοσιογραφικό έργο και να επιβάλουν πειθαρχικά μέτρα στα μέλη τους διότι δεν έκριναν και δεν εκτίμησαν σωστά μία είδηση; Αυτό επιβάλλει η γραμμή του Αδωνι, του ΣΚΑΙ και της ΝΔ;

Μονίμως τελευταία το πρόβλημα είναι η ΕΡΤ και η ΕΡΤ3…

Αλήθεια αυτό το Συμβούλιο «Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ» ασχολήθηκε ποτέ με την «τιμή και δεοντολογία» όλα αυτά τα χρόνια στην «ιδιωτική ραδιοτηλεόραση» της Θεσσαλονίκης; Έχει επίγνωση σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και το καθεστώς λειτουργίας των διαφόρων ιδιωτικών ΜΜΕ; Ασχολήθηκε π.χ με τα φαινόμενα συστηματικής παραπληροφόρησης και ρατσιστικής ή φασιστικής προπαγάνδας από διάφορους νεοναζί ή κοινούς απατεώνες που τηλεπωλούν στον κοσμάκη, κυριολεκτικά, «φύκια για μεταξωτές κορδέλες;». Δηλαδή αν ένα ιδιωτικό κανάλι, «δεν γούσταρε», να κάνει ζωντανές συνδέσεις, θα καλούσαν τον διευθυντή του σε απολογία; Γιατί δεν καλούν π.χ τον διευθυντή τοπικού καναλιού, που είναι και χορηγός των συλλαλητηρίων, για τις εργασιακές σχέσεις στο σταθμό του;

Κάνει εντύπωση πάντως ότι μονίμως τελευταία το πρόβλημα είναι η ΕΡΤ και η ΕΡΤ3 ενώ τα… παράνομα ιδιωτικά κανάλια είναι άμεμπτα κι αθώα. Γιατί άραγε μόνο στην ΕΡΤ3 υπάρχουν δημοσιογράφοι που προσβάλλονται από αγενείς κυβερνητικούς παράγοντες, όπως τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, και χρειάζονται «προστασία», ενώ στα κανάλια της ιδιωτικής τηλοψίας βαίνουν όλα καλώς; Μ’ αυτό το σκεπτικό δεν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ; Αυτό δεν ξαναυπόσχεται η ΝΔ; Εκεί στη δημόσια τηλεόραση τι λένε για όλα αυτά;