Στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσαν, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ads

«Οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αποτελούν μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Ειδικότερα, για τους επόμενους πέντε μήνες, θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Επίσης, μείωση ΦΠΑ θα δούμε  στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά καθώς και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε ό,τι αφορά τον σερβιριζόμενο καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας τους επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24%, η αναλογία αλλάζει για το επόμενο πεντάμηνο σε 90% με 13% και 10% με 24%.

Ads