Τέλος στην έκδοση διοικητικών πράξεων επιβολής προστίμων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, σχετικές με την εγκατάσταση ηλεκτρικών μηχανών παιγνίων, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από διαπίστωση ότι η απαγόρευση της εγκατάστασης των συγκεκριμένων ηλεκτρικών μηχανών είναι αντίθετη με τα άρθρα 28 και 49 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αποφάσισε να αναστείλει τους ελέγχους και τις κυρώσεις.

Ads

Όπως διευκρίνισε με απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, σύμφωνα με τη γενική αρχή του Διοικητικού Δικαίου, το Δημόσιο έχει την ευχέρεια αλλά όχι υποχρέωση να προβεί σε ανάκληση των παράνομων διοικητικών πράξεων. Επίσης διευκρίνισε ότι οι ατομικές διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί και έχουν ως νομική βάση τις κριθείσες ως αντισυνταγματικές διατάξεις νόμου, δεν είναι αυτοδίκαια άκυρες αλλά είναι ακυρωτέες.

Ακόμα ο κ. Κουσελάς έκανε σαφές πως εφόσον έχουν εκδοθεί ανακλητικές πράξεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, οι ανακλητικές αυτές πράξεις πρέπει να εκτελεστούν. Τέλος, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, μετά την έκδοση της απόφασης αυτής θα πρέπει να πάψουν να εκδίδονται διοικητικές πράξεις επιβολής προστίμων, με βάση τις διατάξεις που ακυρώνονται με την απόφαση αυτή του ΣτΕ.