Ξεκινά, Τετάρτη 26 Μαΐου, ο «πυρετός» των πρυτανικών εκλογών σε αρκετά από τα Πανεπιστήμια της χώρας. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οι επαναληπτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Μαΐου.

Ads

Οι πρυτανικές εκλογές αναμένονται φέτος εξαιρετικά αμφίρροπες κυρίως λόγω της μεγάλης βαρύτητας της φοιτητικής ψήφου (40%) και της καθολικής ψηφοφορίας που προβλέπει πλέον ο νόμος για τους φοιτητές αντί της αντιπροσωπευτικής ψήφου διά των εκλεκτόρων των οργανωμένων παρατάξεων που ίσχυε μέχρι τώρα. Ίσως δε, εκτός από ανφίρροπες να προκύψουν και γεμάτας απρόοπτα ξεκινώντας από… χθες όταν μετά από πολύωρη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίστηκε η αναβολή των προγραμματισμένων για σήμερα εκλογών.

Αναβολή των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Δευτέρα 7 και η Τρίτη 8 Ιουνίου 2010 ορίστηκαν ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αιτία για την χθεσινή συνεδρίαση που κατέληξε στην απόφαση αναβολής των εκλογών υπήρξε η υποβολή ενστάσεων, γιατί οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ένας εκ των υποψηφίων, ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης, υπέβαλε ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους μεταπτυχιακούς. Εξέφρασε δε, την άποψη ότι βρίσκονται στους καταλόγους εγγεγραμμένοι από το 1951 που σημαίνει, όπως είπε, ότι έχουν γεννηθεί το 1925.

Ωστόσο άλλοι υποψήφιοι πρυτάνεις και καθηγητές, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Χριστόδουλος Στεφανάδης, δήλωσε ότι όλα έβαιναν καλώς μέχρι απόψε. Μάλιστα θεωρεί ότι η απόφαση της αναβολής των εκλογών ενδεχομένως πάσχει νομικά.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πάντως, η μάχη αναμένεται να δοθεί ανάμεσα σε Ιατρική και Νομική με τους υποψήφιους διδάκτορες να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο κι αυτό καθώς στην Ιατρική έχουν καταγραφεί 4.840 υποψήφιοι διδάκτορες οι οποίοι θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να στηρίξουν το υποψήφιο σχήμα με επικεφαλής τον πρόεδρο της σχολής, τον καρδιολόγο Χριστόδ. Στεφανάδη με υποψηφίους αντιπρυτάνεις τους κ.κ. Ελ. Καραμαλέγκου, Ι. Δημητρίου και Ευθ. Λέκκα. Απέναντί τους θα βρεθεί η υποψηφιότητα του προέδρου της Νομικής, κ. Θ. Φορτσάκη με αντιπρυτάνεις τους κ.κ. Α. Καλοκαιρινό, Κ. Μπουραζέλη και Γ. Πολυμενέα, σχήμα που φαίνεται να έχει την υποστήριξη περίπου 1.500 υποψήφιων διδακτόρων. Στον αγώνα θα βρεθούν, ωστόσο, άλλα δύο σχήματα. Του ενός ηγείται ο καθηγητής Βιοχημείας κ. Εμμ. Φραγκούλης με αντιπρυτάνεις τους κ.κ. Ι. Πανούση, Αντ. Μακρυδημήτρη και Μ. Κουτσιλιέρη, ενώ του δεύτερου ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Θ. Πελεγρίνης με υποψήφιους αντιπρυτάνης τους Αστ. Δουκουδάκη, Θ. Λιακάκο και Θ. Σφηκόπουλο.

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στο ΑΠΘ

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων σημειώνεται στο ΑΠΘ, όπου συνολικά επτά σχήματα θα διεκδικήσουν τη νίκη στις αυριανές πρυτανικές εκλογές. Οι περισσότεροι συνδυασμοί είναι πολυσυλλεκτικοί ακόμη κι αυτός που υποστηρίζεται επίσημα από τη ΝΔ, ενώ την έκπληξη κάνει το ΚΚΕ το οποίο για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στις πρυτανικές εκλογές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Δύο υποψήφιοι συνδυασμοί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δύο είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για πρώτη φορά μετά από αρκετές αναμετρήσεις στις οποίες υπήρχε μία και μοναδική υποψηφιότητα. Επικεφαλής του ενός συνδυασμού είναι ο καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γιάννης Χατζηδημητρίου και υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι κ.κ. Χρ. Κωνσταντάτος, Χάρρυ Παπαπανάγος και Αχ. Ζαπράνης. Του δεύτερου σχήματος ηγείται η καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παρούλα Νάσκου Περράκη με αντιπρυτάνεις τους κ.κ. Δ. Καιρίδη, Λόη Λαμπριανίδη και Κων. Ταραμπάνη.

Τρεις υποψηφιότητες στην Πάτρα

Στις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Πατρών κατεβαίνουν τρία υποψήφια σχήματα. Στο πρώτο, επικεφαλής είναι ο καθηγητής της Ιατρικής, Γ. Παναγιωτάκης, με αντιπρυτάνεις τους κ.κ. Δ. Καλπαξή, Χρ. Κροντηρά, και Άννα Ρούσου. Στο δεύτερο, επικεφαλής είναι ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Χρ. Μπούρας με υποψηφίους αντιπρυτάνεις τους Ι. Μαμωνά, Π. Μέγα και Δ. Παπαϊωάννου, ενώ στο τρίτο επικεφαλής είναι ο καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών, Α. Δημητρακόπουλος, με αντιπρυτάνεις τους Ευαγγ. Αναστασίου, Χρυσή Κοκολογιαννάκη και Αντ. Τζε.

Πολυσυλλεκτικά σχήματα στα Γιάννενα

Τρία πολυσυλλεκτικά σχήματα διεκδικούν την πρυτανεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στο πρώτο υποψήφιος πρύτανης είναι ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Κ. Δραϊνας, τους Αλ. Αλεξάκη, Κων. Μπασιούκα και Ι. Σταυρουλάκη. Του δεύτερου ηγείται ο καθηγητής Ιατρικής Επ. Τσιάνος με αντιπρυτάνεις τους Σ. Γαλάνη, Στ. Νικολόπουλο και Κων. Πέτσιο. Επικεφαλής του τρίτου είναι ο καθηγητής του τμήματος Χημείας, Τ. Αλμπάνης με αντιπρυτάνεις τους Γ. Καψάλη, Ισ. Λαγαρή και Βεν. Μαυρέα.

Ένας και μοναδικός συνδυασμός στο Δημοκρίτειο Θράκης

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος συνδυασμός. Επικεφαλής είναι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Κων. Ρέμελης με αντιπρυτάνεις τους Αλ. Κορτσάρη, Βασ. Τουρασή και Γ. Κώστα.

Νέος Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σε ήπιο κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα. Με το υψηλό ποσοστό 87% πρύτανης εξελέγη ο καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Πάρις Τσάρτας με αντιπρυτάνεις τους Ν. Σουλακέλλη, Αγγ. Δημητρακοπούλου και Ι. Κάλλα.

Ενστάσεις πριν από τις πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΜΑΚ

Ένταση και ενστάσεις σημειώθηκαν πριν τις πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΜΑΚ. Η απόφαση του απερχόμενου πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Κουσκουβέλη, να ορίσει μια εφορευτική επιτροπή και να στηθεί μια μόνο κάλπη για τους 15.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς στις πρυτανικές εκλογές της Πέμπτης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος με επικεφαλής την καθηγήτρια, Παρούλα Νάσκου-Περράκη.

Το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα “ΠΑΜΑΚ – ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ” (με την Π. Νάσκου Περράκη-υποψήφια πρύτανη και τους Δημήτρη Καιρίδη, Λόη Λαμπριανίδη, Κωνσταντίνο Ταραμπάνη, υποψηφίους αντιπρυτάνεις) υπέβαλε ένσταση ενώπιον του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ζητώντας να δημιουργηθούν έξι εφορευτικές επιτροπές και αντίστοιχα εκλογικά τμήματα. Στην ένσταση επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε παρατυπία δημιουργεί ευθύνη και αποτελεί αιτία προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η διαδικασία που επελέγη αφήνει πολλά ερωτηματικά, καθώς νωπές είναι ακόμη οι καταγγελίες του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας του ΠΑΜΑΚ στην Νάουσα για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, με τη σύμπραξη της ΔΑΠ και του πρύτανη, Κ. Κουσκουβέλη.