Στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 κατέπλευσε λίγο μετά 9 το πρωί σήμερα Πέμπτη το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.440 πρόσφυγες από τη Συρία.

Ads

Το πλοίο που φιλοξενούσε ήδη στο λιμάνι της Κω 1308 άτομα, παρέλαβε 124 από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 από τη Μυτιλήνη. 

Δείτε τα βίντεο 

* Βίντεο από τον Βασίλη Νούση

image

Xρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο ακόμη και ταξί, όσοι έχουν τη δυνατότητα, κατευθύνονται προς βόρεια σύνορα της χώρας ώστε να διασχίσουν τα Βαλκάνια με τελικό προορισμό τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Ads

image

Μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».

image

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονικά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα.

image 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε πως «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τη μεταφορά των προσφύγων από τα ακριτικά νησιά στην ενδοχώρα με τρόπο που να διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες». Παράλληλα άσκησε κριτική σε αναληθή δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, σημειώνοντας πως δύσκολα διακρίνονται από τη λασπολογία.

«Η μεταφορά των προσφύγων από τα ακριτικά νησιά στην ενδοχώρα με πλοίο που ναύλωσε η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και το κόστος να παραμείνει εντός των εξαιρετικά στενών δημοσιονομικών ορίων του ελληνικού κράτους αυτή την περίοδο», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ειδικότερα, θέλω να ενημερώσω τους πολίτες για τα ακόλουθα: Α) Η διατροφή και η διαμονή των προσφυγών στο πλοίο παρέχονται δωρεάν σε όλους και όλες τους πρόσφυγες, πράγμα που δεν ισχύει στα συμβατικά πλοία. Β) Υπάρχει εισιτήριο για τη μεταφορά τους με αντίτιμο ανάλογο με αυτό που ισχύει στα συμβατικά πλοία της γραμμής. Το εισιτήριο για τα παιδιά είναι το μισό. Γ) Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες, οι οποίες τηρούνται κατά γράμμα ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη ανοχή για τους πρόσφυγες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αντίτιμο του εισιτηρίου».

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image