Οι δημόσιες δαπάνες φαίνεται πως είναι από τα βασικά θύματα της κυβέρνησης της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από επτά μήνες -κατά την προεκλογική περίοδο- η Πειραιώς κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα, πως θυσίαζε  τις δημόσιες επενδύσεις για να κάνει επιδοματική πολιτική μέσω του κοινωνικού μερίσματος, σήμερα η ίδια δείχνει να καταφέρνει ένα «μοναδικό επίτευγμα»: Και να συρρικνώνει δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα, αφήνοντας εκτός εκατομμύρια δικαιούχους, αλλά και τις δημόσιες δαπάνες περικόπτοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ, κλείνοντας τη χρονιά με ιστορικό χαμηλό 20ετίας.

Ads

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο όχι μόνο δεν συνέχισε την επιταχυνόμενη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, πορεία εκτέλεσης των δημοσίων επενδύσεων, αλλά -άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της- κατάφερε να την αντιστρέψει πλήρως.

Βασικοί χαμένοι της εν λόγω εξέλιξης υπήρξαν τόσο οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, όσο και οι μικρομεσαίοι έμποροι και καταστηματάρχες, οι οποίοι είδαν τον εορταστικό τους τζίρο να μειώνεται.

Χαμένοι όμως ήταν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, καθώς πόροι ύψους 850 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι λείπουν ήδη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ίδια στιγμή που πλήθος έργων σε όλη τη χώρα έχουν οδηγηθεί σε κατάργηση, πάγωμα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατάργηση του «Φιλόδημου», ενός προγράμματος που αντλούσε πόρους και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  χρηματοδοτούσε μεγάλα και σημαντικά δημοτικά έργα.

Ads

Διαβάστε επίσης

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό ακόμη και στους κόλπους κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως διαφάνηκε κι από το «θερμό» επεισόδιο που είχαν πριν από λίγες εβδομάδες ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος στον υπουργό Ανάπτυξης πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι πόροι που έπαιρναν ήταν πολύ περισσότεροι.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια είναι απλή και ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να την συγκαλύψει

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουαν τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη  πως οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ είναι αυξημένες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, τονίζοντας ότι «ο κ. Γεωργιάδης εκτίθεται όταν ανακοινώνει ως δική του “επιτυχία” αυτό που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ είναι μεγαλύτερες το 2ο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το 1ο. Οι σχετικοί με το θέμα γνωρίζουν ότι οι πληρωμές του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ εδώ και δεκαετίες εκτελούνται κυρίως Νοέμβρη και Δεκέμβρη σε ποσοστό μέχρι και 70%».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «η αλήθεια είναι απλή και ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να την συγκαλύψει: η απορρόφηση του ΕΣΠΑ υπολείπεται του στόχου κατά 40% για το 2019 με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αποτυπώνεται και παρακάτω στον πίνακα με τα επίσημα στοιχεία, το 1ο εξάμηνο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε εκτέλεση δαπανών ΠΔΕαυξημένη κατά 500 εκ. € σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018 ενώ στοτέλος του 2019 η ΝΔ παρέδωσε συνολικά 750 εκ λιγότερες δαπάνες σε σχέση μετο 2018. Δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν συνέχισε την επιταχυνόμενη πορεία του 1ου εξαμήνουτου 2019 που λογικά θα οδηγούσε και σε πλήρη εκτέλεση του ΠΔΕ το 2019, αλλά, απεναντίας, «κατάφερε» να την αντιστρέψει πλήρως «επιτυγχάνοντας» ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας!».

image