Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, σε πολιτικό, κοινωνικό και αστυνομικό επίπεδο αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ανάλογη συνάντηση θα έχει μετά τον κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί προσανατολίζονται να ζητήσουν σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ενώ σύμφωνος φαίνεται να είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Πάντως από το πρωί διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, σύμφωνα με διαρορές από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είναι αρνητικός σε μια τέτοια κίνηση όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες. Την θέση ενισχύουν κύκλοι του υπ. Δικαιοσύνης που τονίζουν ότι την παρούσα χρονική στιγμή η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είναι άκαιρη και μπορεί να ληφθεί ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ads

Άκαιρη είναι την παρούσα χρονική στιγμή η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς αυτό, όπως αναφέρουν, μπορεί  να εκληφθεί ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μάλιστα υπογραμμίζουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εκτιμά πως οποιαδήποτε ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στις επίμαχες υποθέσεις, και ενώ  βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες, τίποτα ουσιαστικό δεν θα προσφέρει.

Συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των παρόμοιων φαινομένων και δράσεων και οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία απαιτηθεί θα εξετασθεί με ψυχραιμία, προσθέτοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ο κ. Αθανασίου έλεγε ότι η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί όλων των υποθέσεων (κακουργηματικού  και πλημμεληματικού χαρακτήρα) στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής και υπό την εποπτεία της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κινείται με ταχύτατους ρυθμούς για τη σε βάθος διαλεύκανσή τους και την παραπομπή των υπαιτίων σε δίκη.

Ads

Στον Παπούλια με προτάσεις ο Τσίπρας

Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, σε πολιτικό, κοινωνικό και αστυνομικό επίπεδο αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με στελέχη του θα κλιμακώσει την αντιφασιστική του δράση και την αντιπολιτευτική του στάση με εκδηλώσεις που θα έχουν πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, ενώ θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί η διεθνοποίηση του προβλήματος του νεοναζισμού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο που έθεσε ήδη ο κ. Τσίπρας, με τις επισκέψεις του στην Φρανκφούρτη και την Βιέννη.

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να προτίθεται να τηρήσει θετική στάση στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Oι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, πιθανή συμμετοχή του κ. Τσίπρα σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν σημαίνει και υποστολή της αντιπολιτευτικής τακτικής, ενώ θα αυξηθούν οι πιέσεις ώστε ο πρωθυπουργός να «αποκηρύξει» τη θεωρία των δύο άκρων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, αλλά και κορυφαία στελέχη τονίζουν το πρόβλημα υποβάθμισης του Κοινοβουλίου από υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά που, όπως λένε, έχει καταργήσει στην πράξη την «Ώρα του Πρωθυπουργού», την αποφυγή συζητήσεων για επίκαιρα, εσωτερικά και διεθνή προβλήματα, την θεσμική παράλυση της χώρας και κυρίως την αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί και με την Τρόικα και στο διακυβερνητικό επίπεδο με χώρες της ΕΕ προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης.

Βενιζέλος: Πρέπει να ενεργοποιηθεί το συνταγματικό τόξο

Το θέμα της Χρυσής Αυγής ήταν ένα από τα θέματα που έθεσαν στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ξένοι ομόλογοί του, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Οι συνομιλητές μου μού θίγουν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί πάρα πολύ, σχεδόν όσο και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση. Διότι το να έχεις ένα απροκάλυπτα ναζιστικό κόμμα μέσα στη Βουλή και οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο ενός τέτοιου κόμματος, είναι πρόβλημα, είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, για τους θεσμούς της, για τη δημοκρατική της παράδοση και πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη.

«Το θέμα της Χρυσής Αυγής το θέτω εδώ και μήνες, ήδη, προεκλογικά, πριν από τον Ιούνιο του 2012. Και αν αυτά που έλεγα όλους αυτούς τους μήνες τα είχαν ακούσει οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είχαμε αποφύγει γεγονότα δυσάρεστα, δραματικά, απαράδεκτα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το συνταγματικό τόξο στην Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί» επανέλαβε. 

Όπως είπε, αυτό ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχε την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπου του ζήτησε να θέσει υπό την αιγίδα του τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών. «Οι πολιτικοί αρχηγοί, τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο εντός και εκτός Βουλής χωρίς μικροκομματικές αντιδράσεις και υστεροβουλίες. Διότι δεν είναι αυτό το ζήτημα τώρα. Δεν έχουμε συμβατικές πολιτικές σχέσεις, έχουμε μια κατάσταση η οποία προσβάλλει τη δημοκρατία στον πυρήνα της» κατέληξε.