Αγοραπωλησίες ακινήτων, πλειστηριασμοί και κατασχετήρια βρίσκονται στο «ψυγείο» τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, να απέχουν από τα καθήκοντα τους.

Ads

Οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τους πλειστηριασμούς, από κάθε πράξη μεταβίβασης ακινήτου, και κάθε πράξη που απαιτεί καταβολή ΕΦΚΑ και δηλώσεις φόρου. Εξαιρούνται διαθήκες και άλλες απλές συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά ακινήτων, μάλιστα η αποχή συμβαίνει σε μια περίοδο που οι μεταβιβάσεις ακινήτων βρίσκονται στα πάνω τους καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να προλάβουν την νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έρχεται τον Μάιο.

Ταυτόχρονα έχουν παγώσει οι αποδοχές κληρονομιάς, οι γονικές παροχές, οι ταυτοποιήσεις τίτλων, προκαλώντας προβλήματα στους πολίτες που δεν μπορούν να φτιάξουν τίτλους και να δηλώσουν τα ακίνητά τους, μεταξύ άλλων στο Κτηματολόγιο και ενώ οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εκπνέουν.

Ads

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα. Αποδέχονται – όπως τονίστηκε και στη συνέλευσή τους – την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά, των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αλλά αντιδρούν στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει έτοιμη την πλατφόρμα και δεν έχει καθολικό σύστημα αντικειμενικών αξιών, ενώ μέχρι τώρα οι συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούσαν το σύστημα των ιδιωτικών εταιρειών. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο, μπροστά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αποχή, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει αναστολή εφαρμογής του νόμου. Αυτό

Ζητούν αναστολή εφαρμογής του νόμου, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επιχείρησε έναν εκσυγχρονισμό με απόλυτη προχειρότητα, δίχως να εξασφαλίζεται η ασφάλεια στις συναλλαγές.