Στον όμιλο Grimaldi περνάει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ads

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.).

Μετά την αποσφράγιση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε την κατακύρωση της απόκτησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ Α.Ε. στην ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος € 84.170.000,00.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ads

Κάτσης: Το Δημόσιο χάνει ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα λιμάνια της χώρας

«Κυβερνητικά ψέματα για τη χερσαία ζώνη που δήθεν θα παραχωρούνταν πριν την πώληση» καταγγέλλει ο Μάριος Κάτσης βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάριου Κάτση

Με την απόφαση κατακύρωσης της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ Α.Ε την οποία ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε το καταστροφικό ξεπούλημα που σχεδίασε και εκτέλεσε η Νέα Δημοκρατία, σε βάρος της χώρας, της Θεσπρωτίας και του δημοσίου συμφέροντος.

Πλέον το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η μαρίνα των Συβότων και της Πλαταριάς, το αλιευτικό καταφύγιο Σαγιάδας, αλλά και άγνωστο ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας, περνά στα χέρια του ιδιώτη για 84 εκ. ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ξεπουλήματος, αρκεί να συγκριθεί με τα έργα κατασκευής που μόνο για τη Γ1 φάση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, κοστίζουν 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά έργα των υποδομών που περνούν στον ιδιώτη, έχουν κοστίσει πολύ πάνω από 200εκ. ευρώ για τους Έλληνες πολίτες.

Το Δημόσιο χάνει ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα λιμάνια της χώρας, με ενεργό αποθεματικό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, που όχι μόνο το έχει χρυσοπληρώσει, αλλά και που η προβλεπόμενη κερδοφορία του θα είναι πολλαπλάσια από το ποσό που θα λάβει για το ξεπούλημά του. Χάνει έτσι η χώρα μια κρίσιμη υποδομή απαραίτητη για τη χάραξη της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, σε μια χρονική συγκυρία που μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο: κρατικοποιούν εθνικές υποδομές για να χαράξουν πολιτική και να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή και οικονομική κρίση, που έχει μάλιστα ευρύτατες γεωπολιτικές διαστάσεις.

Επιπλέον, τρία χρόνια τώρα τόσο το Υπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση, όσο και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μας διαβεβαίωναν κάθε λίγο και λιγάκι ότι το σύνολο της χερσαίας ζώνης του λιμένα που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές δραστηριότητες θα αποδοθεί στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, και ότι αυτό θα γίνει σε κάθε περίπτωση πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, και ακόμα δε γνωρίζουμε ούτε τι θα πάρουν οι Δήμοι, ούτε τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει πράξη, ούτε φυσικά και το πότε. Μόνο ψέματα.

Οι πανηγυρισμοί στις ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και του τοπικού βουλευτή της ΝΔ για να μας πείσουν ότι «το αντίτιμο ξεπέρασε κατά πολύ και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις», και πως «ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την ευημερία του τόπου μας», είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Πως αξιολογούν το αντίτιμο ως πολύ υψηλό, από τη στιγμή που η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτίμησαν ποτέ την αξία του και δεν ανέφεραν ποτέ πόσα χρήματα προσδοκούσαν από την πώληση για να γίνει ασφαλής σύγκριση; Ποια ευημερία θα φέρει στον τόπο μας η απώλεια του μεγαλύτερου αναπτυξιακού εργαλείου της Θεσπρωτίας, από τη στιγμή που από τα 84 εκατομμύρια, η περιοχή μας δε θα πάρει ούτε ένα ευρώ ως αντισταθμιστικό όφελος, αλλά το σύνολο του ποσού θα πάει στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ; Τι να περιμένουν οι τοπικές κοινωνίες από μία κυβέρνηση που τους κοροϊδεύει προκλητικά 3 χρόνια για το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης;

Πως θα έρθει η «πρωτοφανής ανάπτυξη» χωρίς να προβλέπεται στο διαγωνισμό καμία ρητή δέσμευση για επενδύσεις από τον ιδιώτη; Πως εγγυάται επενδύσεις για τον ΟΛΗΓ, η ίδια κυβέρνηση που εκχώρησε το 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco χωρίς η εταιρεία να έχει πραγματοποιήσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις για τις οποίες είχε ενυπογράφως δεσμευτεί;  Και τέλος, πως ακριβώς θα επωφεληθούν οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, οι κάτοικοι και η οικονομία της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξη και τη δραστηριότητα του ΟΛΗΓ, από τη στιγμή που πλέον θα συναλλάσσονται(;) με έναν ιδιώτη που θα αναζητά την αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης του, με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο; Σε ποιον άραγε θα λογοδοτεί ο ιδιώτης για αυθαιρεσίες και δραστηριότητες που θα ανακύψουν στο μέλλον;

Αντί λοιπόν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να «σκύψουν το κεφάλι», μπροστά σε αυτά τα ανυπέρβλητα προβλήματα που δημιούργησε η καταστροφική τους απόφαση για το ξεπούλημα του λιμανιού και των φιλέτων της παράκτιας ζώνης του Νομού, βγαίνουν και πανηγυρίζουν, όχι φυσικά για την ευημερία της Θεσπρωτίας, αλλά για την ευημερία και τα συμφέροντα του ιδιώτη «επενδυτή».