Τα 14 επιδόματα τα οποία χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας, θα είναι μειωμένα κατά 22% από τις 12 Μαρτίου. Προηγήθηκε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δις ευρώ. Στο μεταξύ, στον ΟΑΕΔ θα μεταφερθούν το προσωπικό, η περιουσία και οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Ποσοστό ρεκόρ: Στο 10,7% η ανεργία στην Ευρωζώνη

Ads

Το βασικό επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται πλέον με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο που προβλέπει το νέο Μνημόνιο, θα ανέρχεται στα 359 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστούν ειδικές ρυθμίσεις για ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων.

Στο μεταξύ, στον ΟΑΕΔ θα μεταφερθούν το προσωπικό, η περιουσία και οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου (αριθμός φύλλου 39).

Στο μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των καταργούμενων από 14 Φεβρουαρίου δύο φορέων, η διάρκεια του οποίου θα είναι έως 6 μήνες, «ορίζεται προσωρινή ενιαία Διοικούσα Επιτροπή, με αρμοδιότητα την τακτοποίηση που αφορά πράξεις λειτουργικής εκκαθάρισης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας και γεγενημένης έννομης σχέσης των δύο καταργούμενων φορέων, εκτός της ανάληψης νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από νέα προγράμματα και παροχές και όχι πάντως πέραν των ανειλημμένων συμβατικών ή γεγενημένων υποχρεώσεων».
 
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, οι πόροι, τα ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δύο καταργούμενων φορέων μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής», ο οποίος θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση των ανειλημμένων αποκλειστικά και μόνον υποχρεώσεων, παροχών και προγραμμάτων, θα καλύπτονται από τον συγκεκριμένο λογαριασμό.
 
Επισημαίνεται ακόμα πως ο ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να αναλάβει νέα προγράμματα και παροχές, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τη συντήρησή τους «και των εν εξελίξει υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων ή παροχών στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ή σκοπών των δύο καταργούμενων οργανισμών».
 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση την Παρασκευή στη Βουλή, διαβεβαίωσε ότι τα προγράμματα των δύο φορέων (επιδότηση ενοικίου, επιτοκίου στεγαστικού δανείου και κοινωνικός τουρισμός) που «τρέχουν» ήδη, θα υλοποιηθούν κανονικά, ωστόσο για το αν θα συνεχισθούν οι παροχές στο μέλλον είπε ότι το θέμα είναι «ανοικτό».
 
«Δεν κινδυνεύει καμία από τις παροχές ή να χάσει οτιδήποτε αυτός που έχει πάρει δάνειο ή εκείνος στον οποίο οφείλουν οι δύο οργανισμοί» σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, ενώ αναφερόμενος στο μέλλον των εργαζομένων ο υπουργός δήλωσε ότι διασφαλίστηκαν και μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ με την ίδια εργασιακή σχέση, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν τα περιθώρια να ενισχυθούν και άλλοι φορείς του Υπουργείου και να μεταφερθεί και εκεί προσωπικό.

Ads