Σε λογιστή για να υπογράψει τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να απευθυνθούν υποχρεωτικά περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που θα ενταχθούν στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, ακόμα κι αν έχουν 1 ευρώ ακαθάριστα έσοδα. Η υποχρέωση ισχύει από φέτος, δηλαδή από τις δηλώσεις που έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται, αν και η απόφαση εκδόθηκε μόλις χθες.

Ads

Ειδικότερα, απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον υφυπουργό Οικονοµικών Δ. Κουσελά αναφέρει πως από φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που περαιώνουν τις υποθέσεις τους με τη διαδικασία του «αυτοελέγχου», υπογράφονται υποχρεωτικά από λογιστή – φοροτέχνη, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.

Παράλληλα, µε την ίδια απόφαση του υφυπουργού Οικονοµικών µειώνονται τα ποσά των ακαθάριστων εσόδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελµατιών που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, πάνω από τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή της δήλωσης από φοροτεχνικό. Συγκεκριµένα τα ποσά για τις επιχειρήσεις µειώνονται σε 100.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ σήµερα) και για τους ελεύθερους επαγγελµατίες στα 50.000 ευρώ (από 150.000 σήμερα).

Οι λογιστές, βάσει του νόµου, είναι πλέον υπεύθυνοι για την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν και αν διαπιστώνονται ανακριβή στοιχεία, εφόσον εµφανίζουν µεγάλη συχνότητα, κινδυνεύουν ακόµη και µε την αφαίρεση της άδειας άσκησης του επαγγέλµατός τους.

Ads

Κατασχέσεις ακινήτων και μισθών οφειλετών

Σε κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων (άνω των 1.000 ευρώ) σε βάρος των οφειλετών θα μπορεί να προχωράει η Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών (ΕΙΣΟΦ), η οποία με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναλαμβάνει την αρμοδιότητα να προχωρά στη λήψη όλων των αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

Η ειδική ομάδα θα έχει δικαίωμα λήψης όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης τα οποία θα κρίνει κατάλληλα για την είσπραξη των οφειλών από φορολογουμένους – οφειλέτες που θα εντοπίζει από τις διασταυρώσεις τις οποίες θα πραγματοποιεί από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ή τρίτων φορέων, καθώς και για τις περιπτώσεις όπου από την πλευρά της θα ζητείται αιτιολογημένα η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων. Μετά τη λήψη των μέτρων, η Ειδική Ομάδα Εργασίας θα ενημερώνει την αρμόδια ΔΟΥ -ή τελωνείο-, που θα έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα αυτής, κατά προτεραιότητα, και να τη βοηθά για την υποστήριξη και την επιτυχή έκβαση του έργου της.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, για τους οφειλέτες του Δημοσίου ορίζονται οι εξής ποινές:

– Φυλάκιση έως 1 έτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
– Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ.
– Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
– Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές 150.001 και άνω.