Επιχείρηση της αστυνομίας έλαβε χώρα στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ στη Μεσογείων, όπου οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, συνεχίζαν για τέταρτη ημέρα την κατάληψη. Δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από την είσοδο του κέντρου, επιχειρώντας να «σπάσουν» την κατάληψη. Η αστυνομία προσήγαγε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο και ακόμη 14 συνδικαλιστές, εργαζόμενους της ΔΕΗ και πολίτες που είχαν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου. Οι 15 οδηγούνται στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου διεμήνυσε ότι ο νόμος θα τηρηθεί, τονίζοντας πως υπάρχει εισαγγελική εντολή και θα γίνει ό, τι χρειάζεται. Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, μέλη του κινήματος Δεν πληρώνω, μέλη του ΠΑΜΕ αλλά και άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ΔΕΗ στη Μεσογείων.

Ads

 

Από το πρωί, εισαγγελέας βρέθηκε στο κέντρο κέντρο έκδοσης για συνομιλίες με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου οι δεύτεροι να αποχωρήσουν. Ταυτόχρονα, στο κτίριο έφτασε και ο γενικός διευθυντής του κέντρου ο οποίος συνομίλησε για λίγη ώρα με το πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κ. Φωτόπουλο. Κατόπιν οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να σπάσουν την κατάληψη απομακρύνοντας τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Επικράτησε ένταση, ενώ τα ΜΑΤ κατάφεραν να αποθήσουν τους συνδικαλιστές και να παραταχθούν μπροστά στην είσοδο του κέντρου εντολών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πόρτες του κτιρίου άνοιξαν τελικά και τεχνικά συνεργεία μπήκαν μέσα προκειμένου να θέσουν και πάλι σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα «Ερμής», μέσω του οποίου εκδίδονται οι εντολές διακοπής ρεύματος.

image

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μετά την παρεμπόδιση της εισόδου από τους συνδικαλιστές στο κτίριο του διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών που είχε σκοπό να επαναφέρει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος «Ερμής». Η κίνηση των συνδικαλιστών προκάλεσε την αυτόφωρη διαδικασία. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

image

Ο Νίκος Φωτόπουλος, λίγο πριν την προσαγωγή του διεμήνυσε: «Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα». «Ο αγώνας αυτός αφορά όλη την ελληνική κοινωνία… Είναι για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα φτωχό, άνεργο και συνταξιούχο», τόνισε και κάλεσε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους να σπεύσουν στο σημείο και να υποστηρίξουν την κατάληψη.

Σύμφωνα με τον BHMA 99,5, ο Γιάννης Δήμας, μέλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είναι ένας εκ των προσαχθέντων, μίλησε μέσα από το περιπολικό, την ώρα που μεταφερόταν στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Αττικής, και κατήγγειλε τη χρήση βίας των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των συνδικαλιστών και εργαζομένων της ΔΕΗ που δίνουν αγώνα για να καταργηθεί το άδικο τέλος των ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ και τον τερματισμό της κατάληψης, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» και εκπρόσωποι φορέων και δήμων που έχουν ταχθεί κατά του τέλους ακινήτων έσπευσαν στο σημείο για να στηρίξουν την κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ. Στο σημείο έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται και μέλη του ΠΑΜΕ. Τα μέλη του κινήματος Δεν Πληρώνω έκλεισαν για λίγη ώρα τη λεωφόρο Μεσογείων.

Στον εισαγγελέα οι 15 προσαχθέντες

Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγούνται και οι 15 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, που συνελήφθησαν το πρωί στον Χολαργό, κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας στη Διεύθυνση Πληροφορικής της Επιχείρησης.

Σε βάρος τους έχει σχηματισθεί δικογραφία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας βορειοανατολικής Αττικής, για διακοπή ομαλής λειτουργίας της υπηρεσίας, ενώ κάποιοι κατηγορούνται για αντίσταση και σωματικές βλάβες.

48ωρη απεργία στα μηχανογραφικά κέντρα της ΔΕΗ – 4ωρες στάσεις εργασίας
 
Σε 48ωρη απεργία στα μηχανογραφικά κέντρα της ΔΕΗ, σήμερα και αύριο, και 4ωρες στάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Αττική, από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα, καλεί η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση των ΜΑΤ στα γραφεία της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ στο Χολαργό, που τελούσαν υπό κατάληψη από την περασμένη Κυριακή.   

Τελεσίγραφο Παπακωνσταντίνου

Εν τω μεταξύ, χθεσινή ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, ανέφερε ότι έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε διαπιστωθεί διάπραξη αδικημάτων που αφορούν τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ, στο Χολαργό, από τη μέχρι στιγμής προκαταρκτική εξέταση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής. Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, ανέφερε ότι έως την 23η Νοέμβρη δεν καταγγέλθηκε ούτε από το διευθυντή η διατάραξη της λειτουργίας της αστυνομίας, ούτε από κάποιο εργαζόμενο η παρεμπόδιση της εισόδου στο χώρο εργασίας.

Η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση ανατέθηκε στην Αστυνομία από τον εισαγγελέα, μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε προχτές μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, σχετικά με τη διακοπή της λειτουργίας της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ, στο Χολαργό, από τις 20 Νοεμβρίου.

Δείτε επίσης: Σφοδρές αντιδράσεις για την επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ