Η κόρη του Γιώργου Μπαμπινιώτη Φλωρίτα Μαρία είχε κατηγορηθεί από γονείς μαθήτριας ότι είχε συνάψει σχέση με την κόρη τους, της οποίας ήταν καθηγήτρια. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, αθωώθηκε, στην πορεία ξεχάστηκε και η κυρία Μπαμπινιώτη παραιτήθηκε από το Αρσάκειο για να επαναπροσληφθεί αργότερα ως διοικητική υπάλληλος που δεν έρχεται σε επαφή με μαθητές. Υπήρξε και δεύτερη καταγγελία από γονείς που όμως δεν προχώρησαν δικαστικά και απλώς άλλαξαν σχολείο στο παιδί τους.

Ads

Και μόνο λόγω αυτής της θλιβερής ιστορίας ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην Πρύτανης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, θα έπρεπε να είναι υπερευαίσθητος σε θέματα που αφορούν κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και ασέλγειας από εκπαιδευτικούς σε βάρος μαθητών.

Οι μαρτυρίες και καταγγελίες αποφοίτων του Αρσακείου, όχι μόνο για τα έργα και τις ημέρες του κατηγορούμενου για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή Δημήτρη Λιγνάδη, όταν συνεργαζόταν με το σχολείο στο πλαίσιο της θεατρικής παιδείας, προκαλούν σοκ. Και εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά:

  • Δεν είχε φτάσει τίποτα στα αυτιά των ιθυνόντων;
  • Αν όχι, γιατί και πώς έληξε αυτή η συνεργασία;
  • Τι είχε υπόψιν του ο Γ. Μπαμπινιώτης όταν εξέφρασε δημόσια τον ενθουσιασμό του για τον διορισμό του Δ. Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Από πού είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για σπουδαίο θεατράνθρωπο;  Και γιατί έσπευσε να τον εγκωμιάσει;

Ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας δεν δίνει απαντήσεις ούτε εξηγήσεις. Και μετά την καταγγελία των αποφοίτων του Αρσακείου για συστημικό πρόβλημα στο διάσημο σχολείο εμφανίστηκε εμβρόντητος και ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να παρέμβουν για να πάρουν καταθέσεις.

Ads

Ο ίδιος, δηλαδή, νίπτει τα χείρας του. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και καμία πρωτοβουλία. Δεν δηλώνει καν τη συντριβή του για το γκρίζο σύννεφο που σκέπασε το ιστορικό σχολείο μέσα στη δίνη του κινήματος #metoo. Οποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον Εισαγγελέα.

Το ρεπορτάζ δείχνει ότι υπάρχει τεράστια αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα του Αρσακείου. Φοβισμένοι καθηγητές, ταραγμένοι μαθητές και ανήσυχοι γονείς είναι ο χορός μιας σύγχρονης τραγωδίας φτιαγμένης με κρυφές αμαρτίες, ένοχα μυστικά, ανομολόγητη φρίκη και πολλή σιωπή.

Ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης έχει ηθικές υποχρεώσεις, πολύ πιο βαριές, από το να βρει ελληνική λέξη για το lockdown και το click away. Αντί να σώσει την ελληνική γλώσσα, ας σώσει καλύτερα το κύρος του Αρσακείου.