Εμφανίστηκαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με το σχέδιο «Καλλικράτης» το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τη διοικητική διάρθρωση της χώρας. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργικό Συμβούλιο, μάλιστα, «μικροεπεισόδιο» έλαβε χώρα ανάμεσα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ.Βενιζέλο και στον Υπουργό Εσωτερικών, κ.Ραγκούση.

Ads

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ριζικά το διοικητικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ δεδηλωμένος στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και να ισχύσει στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010.

«Μικροί πρωθυπουργοί»;

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις των κκ.Παπανδρέου και Ραγκούση στη χθεσινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου όπου παρουσιάσθηκε το νομοσχέδιο, ο «Καλλικράτης» δέχθηκε την κριτική πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που εστίασαν κυρίως στην «παντοδυναμία» του αιρετού περιφερειάρχη, ο οποίος θα μπορεί κατά τις τοποθετήσεις των υπουργών να διαχειρίζεται χωρίς ουσιαστικό δημοκρατικό έλεγχο τις επενδύσεις από το ΕΣΠΑ.

Ads

Ήδη από το Σάββατο, άλλωστε, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, εξέφρασε επιφύλαξη, κυρίως για το γεγονός ότι π.χ. ο περιφερειάρχης Αττικής θα εκλέγεται από ένα εκλογικό σώμα 4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, που σημαίνει ότι αποκτά εξουσία ενός μικρού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το θέμα και στο υπουργικό συμβούλιο και εισηγήθηκε την κατάτμηση της περιφέρειας σε τρεις.

Παράλληλα, αντιδράσεις υπήρξαν και εκ μέρους άλλων υπουργών, όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοΐδης, Παιδείας κα.Διαμαντοπούλου, Δικαιοσύνης κ.Καστανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας κ.Μπεγλίτης. Οι εν λόγω υπουργοί ανέφεραν ότι οι υπερεξουσίες του περιφερειάρχη, καθώς και οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στους δημάρχους των συνενούμενων δήμων «αλλοιώνουν τον θεσμικό ρόλο των βουλευτών, οι οποίοι θα εκλέγονται από μικρότερο συγκριτικά εκλογικό σώμα έναντι των δημάρχων και των περιφερειαρχών».

Επεισόδιο μεταξύ Βενιζέλου και Ραγκούση

Τη βασικότερη αντίδραση, ωστόσο, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ.Βενιζέλος, ο οποίος ξεκάθαρα διαφώνησε με την καθιέρωση μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης στο νομό Θεσσαλονίκης, έχοντας την υποστήριξη και του κ.Μαγκριώτη. Οι ενστάσεις των δύο ισχυρών αντρών της Θεσσαλονίκης, μάλιστα, φαίνεται να έγιναν εν μέρει αποδεκτές από το υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, προς το τέλος της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο, και κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα μπορούσε να απαντήσει στις παρατηρήσεις του καθενός υπουργού ξεχωριστά, αλλά δεν θα το κάνει και θα τις συμπεριλάβει στο σχέδιο. Αυτό θεωρήθηκε απαξιωτικό από τον κ.Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε λέγοντας: «Τι σημαίνει αυτό; Τι συζητάμε δηλαδή εδώ τόση ώρα;» Παρενέβη ωστόσο ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των υπουργών στη δημόσια διαβούλευση.