Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στέλνει το υπουργείο Περιβάλλοντος τον φάκελο της επένδυσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος ζεόλιθου, στα Πετρωτά Έβρου, προκειμένου να διευρευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους καθυστέρησε η προκήρυξη διαγωνισμού από την Περιφέρεια.

Ads

Οι διαδικασίες της επένδυσης είχαν κινηθεί τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση διυπουργικής επιτροπής υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο. Μια ημέρα αργότερα, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης είχε εγκρίνει την απευθείας μίσθωση λατομείου. Ωστόσο, στις 14 Ιουνίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης ανακάλεσε την απόφαση.

Το υπουργείο είχε απορρίψει στο παρελθόν, με διαδοχικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, εισηγήσεις για απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης και έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2010, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνή διαγωνισμού.

«Η ανοιχτή διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, η μόνη πλέον που μπορεί να υπάρξει, εκτός της νομιμότητας, θα διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό πάγιο μίσθωμα για το Δημόσιο, το μέγιστο δυνατό ύψος των επενδύσεων και το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θέσεων πλήρους απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού. Αντίθετα, με την απευθείας ανάθεση ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει καμία επίσημη δέσμευση» δήλωσαν πηγές του υπουργείου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αν ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ζητούσαν, σήμερα θα υπήρχε ανάδοχος και θα ξεκινούσε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή έδειξαν ότι υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα ζόλιθου, μεγέθους 7 εκατ. τόνων. Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και ως φίλτρο για τη δέσμευση βλαβερών ουσιών στο νερό και στο χώμα.