Προθεσμία για να απολογηθούν ενώπιων του εισαγγελέα για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, έλαβαν ο πατέρας και η μητέρα του βρέφους 4 μηνών που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» καθώς είχε εμφανή και βαριά τραύματα αλλά και συμπτώματα του «συνδρόμου ανατάραξης».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής, 25 Σεπτεμβρίου, το ζευγάρι που διαμένει σε τοπική κοινότητα του δήμου Τριφυλίας, μετέφερε το μωρό του στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, το οποίο φέρεται να είχε τραύματα και μώλωπες. Οι γιατροί αφού προχώρησαν στη διασωλήνωσή του, έκριναν αναγκαία τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία». Στη συνέχεια όμως ενημέρωσαν την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας για το περιστατικό και ακολούθησε η προσαγωγή του πατέρα και της 20χρονης μητέρας.

Ο 20χρονος είχε οδηγηθεί την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στον εισαγγελέα αλλά ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί οδηγήθηκε. Την πόρτα του ανακριτή θα περάσει την Τετάρτη και η μητέρα. Ο νεαρός άνδρας κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ενδοοικογενειακή βία ενώ η 20χρονη μητέρα για κατοχή ναρκωτικών και οπλοκατοχή από κοινού με τον σύζυγό της.

Ήταν «η κακιά στιγμή»

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια έρευνας που έγινε στο σπίτι του ζευγαριού βρέθηκαν ένα πιστόλι, φυσίγγια και ένα φυτό κάνναβης. Ο 20χρονος αρνήθηκε ότι είχε σκοπό να κακοποιήσει το μωρό ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο του Νίκο Αγγελόπουλο, ο 20χρονος έκανε λόγο για «κακιά στιγμή», υποστηρίζοντας πως δεν είχε τρόπο να αντιμετωπίσει το κλάμα του μωρού, επικαλούμενος την απειρία του στην αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων

Ads

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα, Νίκος Αγγελόπουλος, εξερχόμενος από το Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας δήλωσε ότι ευχή όλων είναι το μωράκι να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ο 20χρονος αρχικά φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το βρέφος έπεσε από την κούνια και ότι ο ίδιος το βρήκε όταν είχε πλέον πέσει. Ο ισχυρισμός του όμως δεν έπεισε τις Αρχές, οι οποίες είχαν ήδη ενημερωθεί από το νοσοκομείο για την κατάσταση της υγείας του μωρού. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι το ίδιο είπε και στη μητέρα του βρέφους.

Οι εξετάσεις και η αξονική τομογραφία έδειξαν ότι το μωράκι φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μώλωπες σε όλο το σώμα του. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Αρχές εκτιμούν ότι το βρέφος έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ότι δεν ήταν μόνο το ταρακούνημα που ανέφερε προανακριτικά ο πατέρας, και ότι υπάρχει ιστορικό καθώς έχει βρεθεί ένας μώλωπας στο πόδι του παιδιού. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι είχαν πάει το μωρό για εμβόλιο και επειδή δεν καθόταν ήσυχο το έπιασε από το πόδι.

Το χαμόγελο του παιδιού για το σύνδρομο ανατάραξης βρέφους

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σε χωριό του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, το Χαμόγελο του Παιδιού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ενημερώνει για το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού.

Το κοριτσάκι όπως διαπίστωσαν οι γιατροί έφερε τραύματα που αποδίδονται στο συγκεκριμένο σύνδρομο το οποίο αποτελεί μια πολύ σοβαρή μορφή κακοποίησης και συνήθως συμβαίνει όταν ένας γονέας ή κάποιος φροντιστής κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το βρέφος δεν σταματά να κλαίει.

Όπως αναφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού, τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού, ειδικά τα βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους. Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες είναι μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μωρά μεταξύ τριών και οκτώ μηνών, ωστόσο, παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών έχουν πέσει θύματα αυτής της κακοποίησης. Ο δράστης της κακοποίησης είναι συνήθως άτομα του περιβάλλοντος του παιδιού. Οι γονείς που βιώνουν άγχος λόγω κοινωνικών, βιολογικών ή οικονομικών καταστάσεων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παρορμητική και βίαιη συμπεριφορά. Όσοι εμπλέκονται με ενδοοικογενειακή βία/ κατάχρηση ουσιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αυτή την κακοποίηση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και οφείλονται κυρίως στις βλάβες του εγκεφάλου:
● Μεταβαλλόμενο επίπεδο συνείδησης
● Υπνηλία συνοδευόμενη από ευερεθιστότητα
● Κώμα
● Σπασμοί
● Διασταλμένες κόρες που δεν ανταποκρίνονται στο φως
● Μειωμένη όρεξη
● Εμετός
● Οπισθότονος – Στάση κατά την οποία το κεφάλι είναι λυγισμένο προς τα πίσω και η πλάτη καμπυλωτή
● Ανωμαλίες στην αναπνοή, π.χ Ασυνήθιστα αργή και ρηχή αναπνοή
● Καρδιακή ανακοπή

Ο γιατρός που θα εξετάσει το μωρό μπορεί να δει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια:

● Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς
● Ραγάδες
● Μώλωπες στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, την κοιλιά ή την πλάτη
● Οίδημα μαλακών μορίων που μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα στο κρανίο ή σε άλλα οστά
● Τραυματισμοί στην κοιλιακή χώρα
● Τραυματισμοί στο στήθος
● Ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση
● Πρόσθια πηγή (μαλακό σημείο του κρανίου) να προεξέχει/προβάλλει