Ενώπιον εισαγγελέα οδηγούνται οι πέντε αστυνομικοί που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στον Έβρο, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω επαφών που είχαν με κύκλωμα από την γειτονική χώρα.

Ads

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, που προέρχονται και εξελίχτηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Σε βάρος των πέντε αστυνομικών σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Από την έρευνα διακριβώθηκε και η δράση ακόμη τεσσάρων ατόμων που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα στην Τουρκία.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τη μέχρι στιγμής έρευνα, προέκυψε ότι οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις, που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

«Δεν είχαν δώσει δείγματα διαφθοράς» λέει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Είναι το δεύτερο περιστατικό της τελευταίας πενταετίας. Δεν είχαμε καταλάβει τίποτα, αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην πρώτη γραμμή, δεν είχαν δώσει δείγμα παρανομίας και διαφθοράς, είναι ντροπιαστικό κομμάτι για την Ελληνική Αστυνομία. Μέχρι στιγμής είναι πέντε συνάδελφοι, σήμερα θα πάνε στον εισαγγελέα» είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Όσον αφορά την πιθανότητα να εμπλέκονται και άλλοι συνοριοφύλακες στο κύκλωμα ο κ. Γιαλαμάς τόνισε ότι «η έρευνα συνεχίζεται. Δεν πρέπει να αμαυρωθεί όλος αυτός ο αγώνας μας από μερικούς τέτοιους συναδέλφους μας. Είμαστε στην Ελληνική Αστυνομία και όταν μιλάμε για διαφθορά είναι ντροπιαστικό. Είναι καταδικαστέο».

«Μας σοκάρει το γεγονός ότι ήμασταν καθημερινά στην πρώτη γραμμή, στο ποτάμι και αυτοί συνεργάζονταν με τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών, τι να πεις, να δούμε πώς θα το ξεπεράσουμε», υπογράμμισε ο κ. Γιαλαμάς. Ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τον τρόπο που δρούσαν και για το λόγο αυτό περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα πουν στην απολογία τους σήμερα στον εισαγγελέα.