Την απόφαση να κλείσει το τελωνείο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές του Έβρου έλαβε η ελληνική κυβέρνηση μετά την επιλογή της τουρκικής πλευράς,, να μην συγκρατεί πλέον όσους πρόσφυγες προέρχονται από το Ιντλίμπ.

Ads

Ο τελωνειακός σταθμός παραμένει κλειστός και στο σημείο καταφτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες που αναζητούν πέρασμα προς την Ευρώπη. Πλάνα από drone που έχει μεταδώσει το πρακτορείο Αnadolu δείχνουν πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν με κάθε τρόπο προς την ελληνική πλευρά. 

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένταση έχει καταγραφεί μεταξύ των δυνάμεων της Αστυνομίας και προσφύγων που επιχειρούν κατά διαστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά. και απωθούνται. Στο σημείο μεταβαίνει εκτάκτως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Το θέμα προκαλεί «συναγερμό» στην ελληνική πλευρά ενώ, σύμφωνα με το Μαξίμου, σε ενημέρωση ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της, προχώρησε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την ‘Ανγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στις Καστανιές Έβρου μεταφέρθηκαν πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες αναχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη καθώς και από πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Νωρίτερα στον Έβρο έφτασαν δυνάμεις ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), έπειτα από σχετική διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι άνδρες του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων σε σημεία-περάσματα, προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων. Ο στρατός έχει απλώσει στο δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα προκειμένου να μην επιτρέψει την πρόσβαση μεταναστών στην Ελλάδα.