Με δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις απάντησαν οι ξεναγοί την Πέμπτη στην κυβερνητική αφιαφορία απέναντι στο γεγονός ότι ο κλάδος τους πλήττεται βαριά από τις συνέπειες της πανδημίας, αφού βρίσκονται χωρίς δουλειά από τον Μάρτιο.

Ads

Στην Αθήνα η πορεία που οργάνωσε το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών ξεκίνησε από τα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας. «Ξεναγοί Ελλάδος – πρεσβευτές Ελλάδος 2020 χωρίς δουλειά και χωρίς ένσημα», «Τουρισμός χωρίς ξεναγούς στην γίνεται», «Το κράτος αδιαφορεί» έγραφαν τα πλακάτ.

Οπως σημειώνουν, παρά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου την 1η Ιουλίου, στην πράξη οι διπλωματούχοι ξεναγοί συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν άνεργοι ως το τέλος της τουριστικής σεζόν. Το πιο ανησυχητικό, ειδικά για τους ξεναγούς, είναι ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες ομαδικές και περιηγητικές εκδρομές από τα τουριστικά γραφεία, ενώ η πιθανότητα να ξαναρχίσουν γίνεται όλο και πιο ισχνή.

Μεταξύ άλλων οι ξεναγοί απαιτούν δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και να υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ για το μήνα Ιούλιο, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ads

«Χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας ο κλάδος των Ξεναγών, ένας από τους πυλώνες του ελληνικού Τουρισμού, κινδυνεύει να απαξιωθεί και τελικά να εξαφανιστεί», καταλήγει το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη του καίρια πληττόμενου κλάδου των ξεναγών λόγω της πανδημίας της Covid-19, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς οικονομική στήριξη και πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης» σημειώνει σχετικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών.

«Ο τουρισμός άνοιξε, όμως δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ακυρώσεις. Ως σωματείο έχουμε εικόνα για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, διότι οι ξεναγήσεις οργανώνονται μήνες πριν και όχι την τελευταία στιγμή. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καθόλου δουλειά μέχρι και το Φθινόπωρο κανείς δεν ξέρει πως θα ζήσουμε» δήλωσε στην κάμερα του euronews, η Έλενα Σουλιώτη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

«Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια που δουλεύω, βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση. Μιλάμε για την απόλυτη ανεργία, κανείς μας δεν δουλεύει. Ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι σαν να εξαφανιστήκαμε, σαν να μην υπάρχουμε. Από την μια ημέρα στην άλλη βρεθήκαμε χωρίς κανένα εισόδημα» υποστηρίζει η διπλωματούχος ξεναγός Αγγελική Βρετού.

«Εμείς στηριζόμαστε στον περιηγητικό τουρισμό. Δεν δουλεύουμε με όσους έρχονται στην Αθήνα και φεύγουν αμέσως για τα νησιά, όπου και απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα. Όμως οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς δεν θα βγουν στον δυνατό ήλιο Ιούλιο και Αύγουστο. Για εμάς η σεζόν είναι χαμένη. Ελπίζουμε πια στο καλοκαίρι του 2021» υποστηρίζει ο Ανδρέας Λαζαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

«Για εμάς, αυτό το καλοκαίρι είναι η επιβίωσή μας»

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στον Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη οι ξεναγοί της Βόρειας Ελλάδας.

Ντυμένοι στα χρώματα της ελληνικής σημαίας οι ξεναγοί συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, διαδηλώνοντας για τα προβλήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο κλάδος τους. ‘Ένα κλάδος ο οποίος αριθμεί μόνο στη βόρεια Ελλάδα τους  160 ξεναγούς, εκ των οποίων οι 114 είναι εγγεγραμμένοι στο Σωματείο, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός των ξεναγών αγγίζει τα  2.400 άτομα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Ξεναγών Β. Ελλάδος, Αναστασία Γαϊτάνου.

image

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια εισοδήματος. Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και αυτή μόνο μέχρι τέλος Απριλίου, οι ξεναγοί έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους, χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019».

«Για εμάς, αυτό το καλοκαίρι είναι η επιβίωσή μας», τονίζουν και ζητούν άμεση λήψη μέτρων στήριξης για τον κλάδο τους.

Οι ξεναγοί απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, για έναν νευραλγικό κλάδο του τουρισμού, που ειδικά φέτος βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της καθολικής ανεργίας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας.

Στην Κέρκυρα, οι ξεναγοί πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ξεναγοί έξω από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, με σύνθημα “Τουρισμός είναι και οι ξεναγοί”. Όπως είπαν ο ξεναγοί στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη στο νησί, εδώ και δυο μήνες το εισόδημά τους είναι μηδέν και οι υποχρεώσεις τους πιεστικές.

image

Δυναμική διαμαρτυρία έλαβε χώρα και στη Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και στην Κω.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι άνθρωποι του Τουρισμού αξίζουν την υποστήριξη της Πολιτείας

Κοινή αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού κατέθεσαν στο Προεδρείο της Βουλής, η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, η τομεάρχης Εργασίας και Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Οι βουλευτές, υποστηρίζοντας τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας και οχύρωσης των Ξεναγών, όπως η παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για Μάιο και Ιούνιο, η έκδοση επιδομάτων ανεργίας, για όσους δεν θα δουλέψουν μετά την 1η Ιουλίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και με ισχύ μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.

«Οι άνθρωποι του Τουρισμού στη χώρα μας αξίζουν την υποστήριξη της Πολιτείας μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα αποτρέψει τη φτωχοποίηση αυτών και των οικογενειών τους», τονίζουν χαρακτηριστικά.