Ο Στέλιος Πέτσας κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, και προσωπικά τον αρχηγό της, για «αδίστακτο παρακράτος», ο Αδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλλει ειδικά δικαστήρια δείχνοντας εμμέσως και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, και ηχητικά ντοκουμέντα περιφέρονται αιφνιδίως  από την Βουλή έως τα τηλεοπτικά παράθυρα και τα ανακριτικά γραφεία. Παραπλεύρως, ο δικηγόρος του Σάμπι Μιωνή δηλώνει ότι ο πελάτης του διαθέτει κι άλλα στοιχεία, και οι διαρροές λένε ότι έπονται… εννιά ακόμη «κασέτες» που θα εμφανιστούν εν καιρώ.

Ads

Εν ολίγοις, η πολιτική ζωή του τόπου δείχνει να ετοιμάζεται για την μεγάλη βουτιά στον βάλτο της κασέτας. Εάν αυτό συμβεί εν έτει 2020, το πρώτο – και μάλλον αφελές – ερώτημα είναι εάν και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει πολιτικό φωτοστέφανο στον Αλέξη Τσίπρα. Το δεύτερο είναι εάν ο πρωθυπουργός μετρά σοβαρά πια τις εισηγήσεις για εκλογές σε κλίμα βαθιάς πόλωσης και με τον αντίπαλό του σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Το τρίτο, και πλέον ουσιώδες, είναι εάν η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντέχουν το άλμα στο κενό της τοξικότητας μετά από τρία Μνημόνια, μια πανδημία, και εν μέσω νέας σκληρής ύφεσης και απειλής οξείας ελληνοτουρκικής κρίσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη απάντηση που δίνουν είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί τον «μεγάλο αντιπερισπασμό» ενώπιον της θύελλας για την λίστα των 20 εκατομμυρίων στα ΜΜΕ και των αδιεξόδων στην οικονομία. Θέμα Παππά για την Κουμουνδούρου δεν υφίσταται. «Ψάχνω επί… 48 ώρες το πιθανό αδίκημα Παππά στην παράνομη ηχογράφηση Μιωνή και δεν το βρίσκω», λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συγκαταλέγεται απαραιτήτως στους εσωκομματικούς πολιτικούς φίλους του πρώην υπουργού. Αντιθέτως, ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν κρύψει τις αντιρρήσεις τους για τους πολιτικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι μέσω του Νίκου Παππά επιχειρείται η στοχοποίηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και «η συγκάλυψη των κυβερνητικών σκανδάλων». Εξ ου και το χθεσινό μήνυμα Τσίπρα από το Μεσολόγγι, εξ ου και η επακόλουθη ανακοίνωση Χαρίτση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι και καλεί την κυβέρνηση να διευρύνει το κατηγορητήριο της προανακριτικής και να συμπεριλάβει και τον Νίκο Παππά.

Σε δεύτερο χρόνο δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που πίσω από τις εξελίξεις στην προανακριτική βλέπουν επιστροφή σε πρώτο πλάνο του σεναρίου για εκλογές το φθινόπωρο – είτε υπό το βάρος ακόμη βαθύτερης ύφεσης, είτε υπό την διεθνή πίεση για δύσκολες επιλογές στα ελληνοτουρκικά, είτε και για τα δύο. Εδώ, δε, προσθέτουν και την εσωκομματική, και απρόβλεπτη, μεταβλητή της ΝΔ που λέγεται Αντώνης Σαμαράς.

Ads

Πρόκειται για ένα σενάριο που, το τελευταίο διάστημα, βρίσκει αυξημένους υποστηρικτές στις κυβερνητικές τάξεις, με τα γνωστά επιχειρήματα: Το restart της κυβέρνησης με καθαρή τετραετία μπροστά της, το κάψιμο της απλής αναλογικής, και την ολοκληρωτική ήττα Τσίπρα πριν προχωρήσει η επιχείρηση ανασύνταξης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο προβληματισμένοι εντός ΝΔ αντιτείνουν πως μια πορεία προς την κάλπη σε τοξικό πολιτικό κλίμα μπορεί όχι μόνον να ενισχύσει τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και να ενεργοποιήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά που μέχρι τώρα έχουν κρατηθεί εν υπνώσει.

Στο δια ταύτα, η κρατούσα εκτίμηση μεταξύ των μετριοπαθών στελεχών της ΝΔ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις αναλόγως των εξελίξεων στα δύο μεγάλα μέτωπα – της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών. Κανείς τους όμως δεν παίρνει όρκο για το που μπορεί να οδηγήσει μια νέα πολιτική εποχή με «ατζέντα κασέτας»…