Με άρθρο του την Τετάρτη που τιτλοφορείται «Τι παιχνίδι παίζει η Ελλάδα» το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι « η επαναλαμβανόμενη προθυμία της Ελλάδας και των πιστωτών της να φέρουν ολόκληρη την ευρωζώνη στο χείλος της καταστροφής δημιουργεί ένα δύσκολο και συναρπαστικό ερώτημα για τους θεωρητικούς των οικονομικών, ήτοι ‘τι παιχνίδι παίζουν στην πραγματικότητα;’».

Ads

Κατά το πρακτορείο θα μπορούσε να είναι το κλασικό «παιχνίδι του δειλού» (game of chicken) στο οποίο η κάθε πλευρά φαίνεται αρκετά αποφασισμένη για να κάνει την άλλη να υποχωρήσει. Μπορεί επίσης να είναι το «δίλημμα του κρατούμενου», ήτοι οι δύο πλευρές θα ήταν σε καλύτερη θέση εάν συνεργάζονταν, αλλά η δυσπιστία τους αποτρέπει από το να το κάνουν. Τέλος θα μπορούσε να είναι ένα άλλο κλασικό παιχνίδι, το «παιχνίδι του τελεσιγράφου».

Σε αυτό ο παίκτης λαμβάνει κάποια χρήματα, αλλά μπορεί να τα κρατήσει μόνο πείθοντας έναν δεύτερο παίκτη να αποδεχθεί μέρος του ποσού.

Αυτό το «παιχνίδι του τελεσιγράφου» φαίνεται κατά το Bloomberg να ταιριάζει στη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Οι πιστωτές θεωρούν ότι η Ελλάδα, σε μια κατάσταση αδυναμίας, θα πρέπει να είναι ευγνώμων για την ανακούφιση που της έχει προσφερθεί και να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Νέος κύκλος διαρροών από τις Βρυξέλλες

«Το παιχνίδι του τελεσιγράφου μας διδάσκει ότι η ελληνική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από το πρίσμα του οικονομικού ορθολογισμού. Όσοι επιχειρούν να το κάνουν κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν έναν δαπανηρό κακό υπολογισμό», σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg.