Στον Άρειο Πάγο παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας ο εκδότης της εφημερίδας Documento, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη, μετά από την παρέμβαση του Ισίδωρου Ντογιάκου για τις παρακολουθήσεις.

Ads

«Υπάρχει ένα ενιαίο κύκλωμα παρακολούθησης, με ένα εγκληματικό κέντρο για τη Δημοκρατία, με εγκληματικό εγκέφαλο τον κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο ο Κώστας Βαξεβάνης. «Καμία εξέταση δεν έγινε, καμία άρση απορρήτου, καμία προσπάθεια έρευνας. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό έχει επιλέξει ο κύριος Μητσοτάκης», συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή έχουν διαταχθεί πέντε προανακριτικές ενέργειες για ένα θέμα που είναι σοβαρό, έπρεπε να είναι υπό την ευθύνη εισαγγελίας Εφετών και χρησιμοποιείται η λογική των “σαλαμοποιήσεων”, δηλαδή σε πέντε κομμάτια μία έρευνα που αφορά τις παρακολουθήσεις και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δείχνεται -όχι μόνο από εμάς- από τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Τέλλογλου, ότι σχετίζεται με όλο αυτό το σύστημα» τόνισε επίσης.

«Όταν λοιπόν λέγονται και αποκαλύπτονται τέτοια πράγματα και είναι βάσιμα, δεν μπορεί ο κ. Ντογιάκος να διατάζει κάθε φορά μία νέα προκαταρκτική.  Η άποψή μας είναι ότι πρέπει η έρευνα να ενοποιηθεί, να ανατεθεί σε ανώτερο στέλεχος της εισαγγελίας και να αφήσουν το κρυφτούλι, “δεν ξέρουμε δεν είδαμε”», πρόσθεσε.

Ads

«Και στον κύριο Ντογιάκο, αλλά και σε δημοσιεύματα έχουν κατονομαστεί δύο επιχειρηματίες. Ο κ. Γιάννης Λαβράνος και ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος, ότι σχετίζονται με το σύστημα που κατέληξε να παρακολουθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο. Κανένας δεν τους κάλεσε, καμία ανακριτική ενέργεια, καμία έφοδος, καμία εξέταση ηλεκτρονικών μέσων, καμία άρση απορρήτου δεν έγιναν. Δεν έγινε καμία επί της ουσίας προσπάθεια έρευνας», ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε ποινική προκαταρκτική εξέταση μετά από το εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», σύμφωνα με το οποίο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, δημοσιογράφοι και λοιποί παράγοντες του δημόσιου βίου βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από το Predator.

Η δήλωση του Γ. Μαντζουράνη:

«Είναι ανεπίτρεπτο η παρανοϊκή διαστροφή οποιουδήποτε προσώπου, να μετατρέπει την πατρίδα μας σε ένα απέραντο ψυχιατρείο. Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» για παρακολουθήσεις υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βουλευτών της αντιπολίτευσης, εκδοτών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, πιστοποιούν ότι στην πατρίδα μας έχει εγκατασταθεί καθεστώς ζόφου.

»Το Σύνταγμα, οι νόμοι, οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποτάσσονται στην αρχή του ενός ανδρός. Και στις μεθόδους του προσωπικού και οικογενειακού παρακράτους.

»Πρόκειται για εκφυλιστικά φαινόμενα θεσμικής εκτροπής προς ικανοποίηση παρανοϊκής διαστροφής εξαιτίας προσωπικής ανασφάλειας. Οι «άριστοι» της εγκληματικής παρέας δεν ορρωδούν προ ουδενός, αφού κακοποιούν ακόμη και γυναικόπαιδα, αρκεί να συλλέγουν κατάλληλο προς πάσα χρήση και εκβίαση υλικό από την ιδιωτική ζωή εχθρών και φίλων.

»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανθίσταται λυσσαλέα στην αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας γιατί τρέμει τις πολιτικές και νομικές συνέπειες των αξιόποινων πράξεων και παραλείψεών της.

»Ο ζόφος όμως δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία.

»Η κοινωνία, η Ελλάδα, το πολίτευμα, έχουν ανάγκη από φως. Διαφάνεια και δικαιοσύνη παντού.

»Η Εισαγγελική Αρχή δεν δικαιούται ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

»Δεν έχει δικαίωμα να βραδυπορεί να εκτελέσει το καθήκον της σε μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας, που παράγει φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης και πολιτικής παρακμής. Το νομικό κρυφτούλι με δράστες βαρύτατων κακουργημάτων δεν μπορεί να συνεχισθεί.

»Έστω και αργά, ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ξέρει τι μπορεί και τι πρέπει να πράξει.

»Ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις είναι πασίγνωστα. Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Ποιοι παρακολουθούνταν σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η λίστα:

  1. Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός)
  2. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  3. Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
  4. Αδωνης Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
  5. Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
  6. Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
  7. Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
  8. Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας)
  9. Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
  10. Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Εργασίας)
  11. Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
  12. Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
  13. Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας και πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ)
  14. Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
  15. Ολγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  16. Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)
  17. Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
  18. Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
  19. Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
  20. Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής)
  21. Μαρίνα Πατούλη (πρώην σύζυγος Πατούλη)
  22. Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
  23. Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής)
  24. Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  25. Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  26. Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά», για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  27. Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star, για παρακολούθηση οικογένειας Βαρδινογιάννη)
  28. Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media, για παρακολούθηση Δημήτρη Γιαννακόπουλου)
  29. Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)
  30. Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος)
  31. Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
  32. Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)
  33. Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)

Γιατί παρακολουθούνταν

► Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σε συνεχή παρακολούθηση, καθώς θεωρείται από τον Μητσοτάκη ως ο παράγοντας που θα μπορούσε να ανατρέψει τις εσωτερικές ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση. Οι θέσεις του για τα εθνικά θέματα και κυρίως η πιθανότητα να τις διατυπώσει δημόσια ήταν αυτό που ανησυχούσε τον Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ο Αντ. Σαμαράς να ενημερώθηκε «από τα μέσα» ότι είναι στόχος.

► Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Την παρακολούθηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε εμμέσως και η εφημερίδα «Βήμα» πριν από μερικές ημέρες. Η παρακολούθησή του όσο ήταν υπουργός φαίνεται να σχετίζεται και με τις αντιπαραθέσεις και τις ομαδοποιήσεις μέσα στο υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία.

► Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ήταν υπό εντατική παρακολούθηση. Οι λόγοι της ένταξής του στη λίστα των παρακολουθήσεων φαίνεται πως ήταν η στάση του απέναντι στον πρωθυπουργό, οι θέσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως η ανησυχία πως θα μπορούσε να ηγηθεί ενός πιθανού εσωκομματικού «αντάρτικου» για την ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

► Ολγα Γεροβασίλη. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη τέθηκε υπό παρακολούθηση και για τις δύο ιδιότητές της. Το βασικό όμως είναι ότι η κ. Γεροβασίλη είναι συνομιλήτρια και στενή συνεργάτρια του Αλέξη Τσίπρα.

► Χρήστος Σπίρτζης. Για τους ίδιους λόγους μπήκε σε παρακολούθηση και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση για την παρακολούθησή του παρουσιάζοντας στοιχεία για το λινκ του κακόβουλου λογισμικού.

► Άδωνης Γεωργιάδης. Αν και αποτελεί έναν εκ των πιο «πιστών του Μητσοτάκη», σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέθηκε υπό παρακολούθηση γιατί θεωρήθηκε ως αστάθμητος παράγοντας και μάλιστα χαρακτηριζόταν ως δυναμικό στοιχείο που θα μπορούσε να καταφύγει ακόμη και σε πολιτικούς εκβιασμούς. Ρόλο στην παρακολούθησή του, σύμφωνα πάντα με το Documento, έπαιξαν και καταγγελίες που υπήρχαν εναντίον του από επιχειρηματίες φιλικούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος της παρακολούθησης ήταν και η σύζυγος του Α. Γεωργιάδη, Ευγενία Μανωλίδου. Ο λόγος φαίνεται πως ήταν να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για τον υπ. Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το Documento: «Σχετιζόμενα με την παρακολούθηση είναι και «κίτρινα» δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τη Μανωλίδου να πέφτει θύμα κακοποίησης του υπουργού αφότου ανακάλυψε μηνύματά του στο κινητό. Τα βρόμικα δημοσιεύματα ήταν στην πραγματικότητα ένας τρόπος να στείλουν σήμα στον υπουργό για τις επικοινωνίες του».

► Βασίλης Κικίλιας. Ο πρώην υπουργός Υγείας φέρεται να τέθηκε υπό παρακολούθηση αφενός επειδή θεωρήθηκε ότι έχει σχέσεις με επιχειρηματικούς παράγοντες που τον προωθούν για την ηγεσία της ΝΔ, αφετέρου γιατί κάποιοι τον είχαν χαρακτηρίσει αδύναμο κρίκο. Η σύζυγος Κικίλια, Τζένη Μπαλατσινού, φέρεται να τέθηκε υπό παρακολούθηση για να καταγραφούν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της οικογένειας

► Ολγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με τους ωτακουστές της, τέθηκε σε παρακολούθηση επειδή βρίσκεται σε τροχιά δημιουργίας ηγετικού προφίλ. Οι δημόσιες τοποθετήσεις της αλλά και οι ανοιχτές διαφωνίες της είχαν θορυβήσει το Μαξίμου. Ρόλο φυσικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έπαιξε το γεγονός ότι ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

► Αλέξης Παπαχελάς. Ο διευθυντής της «Καθημερινής» θεωρήθηκε από το πολιτικό κέντρο των παρακολουθήσεων ως επικίνδυνος «να σύρει τον χώρο της ΝΔ σε επιλογές πέραν του Κυρ. Μητσοτάκη». Θεωρούσαν ότι η παρακολούθηση του Αλ. Παπαχελά μπορεί να αποφέρει πληροφορίες για το εσωτερικό της ΝΔ, για διαθέσεις επιχειρηματιών αλλά και για επαφές με ξένους παράγοντες.

► Λάκης Λαζόπουλος. Ο γνωστός καλλιτέχνης ήταν από τους πρώτους στόχους της παρακολούθησης, ως αντιπαθής και επικίνδυνος κατά το σύστημα Μαξίμου.

► Αλέξανδρος Διακόπουλος. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρήθηκε επικίνδυνος για το σύστημα Μαξίμου όταν διατύπωσε θέσεις που ενόχλησαν τον Μητσοτάκη. Την εποχή που ο πρωθυπουργός διατεινόταν ότι το τουρκικό «Oruç Reis» δεν κάνει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές ο Διακόπουλος είχε δηλώσει ότι πραγματοποιεί έρευνες μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Μαζί με την αποπομπή του ήρθε και η παρακολούθηση.

► Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Αμυνας, όπως γράφει το Documento, φαίνεται ότι είχε πληροφορίες ή λόγους να υποψιάζεται παρακολούθηση. Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης πέρυσι έχει καταγραφεί από επίσημες συνακροάσεις να θέλει επικοινωνία με «πακιστανικά τηλέφωνα». Ή είχε κάτι να κρύψει ή φοβόταν ότι παρακολουθείται.

► Χρήστος Σταϊκούρας. Οι παλιές σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον Σαμαρά αλλά και ο κρίσιμος τομέας ευθύνης του που τον φέρνει σε επαφή με επιχειρηματίες τον έκαναν στόχο. Το κέντρο παρακολούθησης έδινε ιδιαίτερη σημασία σε υπουργούς που είχαν σχέσεις με επιχειρηματίες, σύμφωνα με το Documento, και ο τομέας αυτών των σχέσεων έπρεπε να έχει την άδεια του Μαξίμου.

► Κωστής Χατζηδάκης. Πλήρως εναρμονισμένος με τις πολιτικές Μητσοτάκη, ο Κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σε παρακολούθηση γιατί θεωρήθηκε ότι έχει τη δική του ατζέντα σε θέματα «επιχειρηματικότητας». H Πόπη Καλαϊτζή, σύζυγος του Χατζηδάκη, τέθηκε υπό παρακολούθηση καθώς και σε αυτή την περίπτωση η παρακολούθηση συμπεριλάμβανε όλη την οικογένεια.

► Αριστοτελία Πελώνη. Η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος τέθηκε υπό παρακολούθηση για να διερευνηθούν οι σχέσεις της με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η ανησυχία τι κάνουν και με ποιους μιλάνε οι κατά καιρούς κυβερνητικοί εκπρόσωποι ήταν γενική. Υπάρχει πιθανότητα και άλλοι που υπηρέτησαν σε αυτήν τη θέση να ήταν υπό παρακολούθηση.

► Γιώργος Πατούλης. Η παρακολούθησή του, όπως υποστηρίζουν οι πηγές στο Documento, αφορούσε και το πολιτικό στοιχείο (τις προθέσεις του δηλαδή για το αν θα αντιστρατευτεί τον Μητσοτάκη) και τα προσωπικά. Η παρακολούθηση της συζύγου Πατούλη συμπλήρωνε την παρακολούθηση του περιφερειάρχη.

► Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρώην επίτροπος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, ήταν αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου.

► Αλέξης Πατέλης. Το Documento αναφέρει πως στο Μαξίμου ήθελαν να ξέρουν τα πάντα για τον Πατέλη, ο οποίος κατά καιρούς δεχόταν στο υπουργείο παράγοντες που δεν είχαν την επίσημη έγκριση.

► Νίκος Ανδρουλάκης. Η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει επιβεβαιωθεί και τεχνικά και πολιτικά. Το πολιτικό κέντρο των υποκλοπών ενδιέφεραν οι προθέσεις του Ανδρουλάκη για μια μελλοντική κυβέρνηση με τη ΝΔ. Δεν ήταν ο μόνος που απ’ ό,τι φαίνεται παρακολουθήθηκε μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Ο χώρος του ΚΙΝΑΛ ενδιέφερε και για διάφορα προσωπικά στοιχεία που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα εκβιασμού.

► Θόδωρος Καρυπίδης. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη, φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτης του σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες (άμεσα ή έμμεσα), παρακολουθήθηκε, σύμφωνα με το Documento, για να γίνει καταγραφή των κινήσεων και των συνομιλιών του Βαγγ. Μαρινάκη. O πραγματικός στόχος δηλαδή της παρακολούθησης ήταν ο Βαγγ. Μαρινάκης.

► Ειρήνη Καρυπίδη. Η αδερφή του Θόδ. Καρυπίδη, επιχειρηματίας και η ίδια, φέρεται να τέθηκε επίσης υπό παρακολούθηση για να συγκεντρωθούν στοιχεία για τον Μαρινάκη, ο οποίος, όπως γράφει το δημοσίευμα, κατά καιρούς εμφανιζόταν ως απειλητικός ή αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου.

► Γιάννης Κουρτάκης. Και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πραγματικός στόχος της παρακολούθησης ήταν ο Βαγγ. Μαρινάκης, ο οποίος ήταν συνομιλητής του Κουρτάκη. Ρόλο στην παρακολούθηση Κουρτάκη έπαιξε ωστόσο και η φιλοδοξία του να εμφανιστεί ως παράγοντας του Μαξίμου και να κανονίσει το εσωτερικό παιχνίδι στην κυβέρνηση, πράγμα που έκανε τον Μητσοτάκη να δυσανασχετεί.

► Πάνος Κυριακόπουλος. Ο επικεφαλής των media του ομίλου Βαρδινογιάννη ήταν υπό παρακολούθηση για να είναι ενημερωμένοι για τις προθέσεις της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας. Πραγματικός στόχος ήταν ο Βαρδινογιάννης, αλλά μια άμεση παρακολούθηση θεωρήθηκε παρακινδυνευμένη, όπως γράφει το Documento. Ο Κυριακόπουλος επίσης διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ν. Δένδια και θεωρήθηκε πιθανός χρηματοδότης μιας μελλοντικής αντιμητσοτακικής πολιτικής κίνησης μέσα στη ΝΔ.

► Παναγιώτης Μπόμης. Υπεύθυνος του μιντιακού συγκροτήματος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η παρακολούθησή του σχετιζόταν με τον Δ. Γιαννακόπουλο.

► Θανάσης Κουκάκης. Από τους πρώτους που αποκαλύφθηκε ότι είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης. Ασχολείται με την αποκάλυψη μεγάλων τραπεζικών σκανδάλων, που ήταν από τα πρώτα τα οποία έσπευσε να «καθαρίσει» η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη με έναν κατάπτυστο και αντισυνταγματικό νόμο αμνήστευσης όλων των εμπλεκομένων.