Ανησυχία προκάλεσε η απόφαση της εκκλησίας να αποχωρήσει ο εκπρόσωπός της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)και να σταματήσουν προσωρινά οι συζητήσεις για το νέο νόμο που αφορά τις μεταμοσχεύσεις.

Ads

Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον εκπρόσωπό της από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΜ, θεωρώντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις της Εκκλησίας στο θέμα. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθεί την Τρίτη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ η διοίκηση του ΕΟΜ ανακοίνωσε χθες ότι ο νέος νόμος εναρμονίζεται απόλυτα με τις Ευρωπαϊκές Κοινοτικές Οδηγίες.
Στο θέμα φέρεται να υπήρξε παρέμβαση και του ίδιου του Πρωθυπουργού, καθώς κανείς στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί αυτή την περίοδο να διαταραχθούν οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας για ένα επουσιώδες όπως τονίζεται θέμα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να μεταφέρει στον Αρχιεπίσκοπο τα δεδομένα από τη διεθνή εμπειρία, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις.
Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι θα προωθήσει έμπρακτα τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας, διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των μεταμοσχεύσεων και προστατεύοντας την ελεύθερη βούληση των πολιτών.
Για τη διάταξη περί της εικαζόμενης συναίνεσης, ο ΕΟΜ θεωρεί ότι η έναρξη της ισχύος της έχει οριστεί την 1η Ιουλίου 2013. Θα εξακολουθήσει, όμως, να ζητείται η συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος για την αφαίρεση των οργάνων του, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη με την αντίστοιχη νομοθεσία.
Θυμίζουμε ότι ο νόμος 3984/11 παρέχει ρητά σε κάθε πολίτη το δικαίωμα της έκφρασης και πιστοποίησης της αντίθεσής του.