Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει σήμερα, τη διερευνητική εντολή και θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την χθεσινή αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια ώρα, διαρροές, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θέλουν την Ιπποκράτους να προτείνει πρωθυπουργό από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Συγγρού να συζητά την ψήφο ανοχής στο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό – ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ. Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά χθες, έκανε άνοιγμα στον Αλ. Τσίπρα, δηλώνοντας πως αναμένει «σαφείς προτάσεις».
Ads
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την Τρίτη πρόταση τριών σημείων που θα περιλαμβάνει, την άρνηση του Μνημονίου, τον σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.
Χθες, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή. Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με τη δυνατότητα του πρώτου κόμματος να έχει το μπόνους των 50 εδρών με ποσοστό κάτω του 20%. Σχετικά με το θέμα θα γίνουν επαφές με συνταγματολόγους προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 14:00.
Διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες, κατά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε πρότασή για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, στην Ιπποκράτους συνεχίζονται οι συζητήσεις και φαίνεται στο ΠΑΣΟΚ να μην αποκλείουν για την πρωθυπουργία κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, σημειώνει η εφημερίδα, ακούγονται τα ονόματα του Αλέξη Τσίπρα, του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου και του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Μανόλη Γλέζου, αλλά ακόμη κι αυτό του Δημήτρη Παπαδημούλη. Σημειώνεται δε, ότι σε σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, με τον δεύτερο να βάζει στο πλάνο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι, ωστόσο, μέχρι τώρα αρνούνται κάθε συζήτηση με τη ΝΔ.
Στη γραμμή αυτή, θετικός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ -με το κόμμα του κ. Τσίπρα να έχει τον πρώτο λόγο- παρουσιάστηκε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει προγραμματική συμφωνία.
Την ίδια ώρα, διαρροές, αναφέρουν ότι στο εσωτερικό της ΝΔ, διεξάγεται συζήτηση για το ενδεχόμενο να δώσει «ψήφο ανοχής» σε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση της παραμονής στο ευρώ. Την προοπτική αυτή υπέδειξε σε έναν βαθμό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε στο Mega ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει από τη νέα Βουλή μια λύση στο θέμα της διακυβέρνησης και να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή σε εκλογές.
Στη διάθεση του Τσίπρα η Κατσέλη
«Παράθυρο» συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις άνοιξε, μιλώντας στο Radio 9, η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Λούκα Κατσέλη. «Ως Κοινωνική Συμφωνία θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Ο κ. Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είμαστε στη διάθεσή του», ανέφερε η κ. Κατσέλη.
Η κ. Κατσέλη υποστήριξε πως οι βασικοί όροι του Μνημονίου μπορούν να αλλάξουν για την ανακούφιση του ελληνικού λαού, μέσα από την επιμήκυνση χρόνου προσαρμογής και τη στοχευμένη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την οποία προτίθεται να στηρίξει.
Άκαρπη η πρώτη εντολή
Άκαρπη απέβει η πρώτη διερευνητική εντολή την οποία έλαβε από τον ΠτΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Σε παρέμβασή του το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με τη σύνθεση της νέας Βουλής» για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. «Ως εκ τούτου κατέθεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο κ. Βενιζέλος, τού πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Σε δηλώσεις του από την Κουμουνδούρου, μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως απέρριψε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας πως ο πολιτικός σχηματισμός θα επιδιώξει να υπάρξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανέφερε ότι το κόμμα του συνεχίζει να προσβλέπει σε κυβέρνηση «ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης που θα εξασφαλίζει παραμονή στο ευρώ και απαγκίστρωση από το μνημόνιο». Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μία «μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ο κ. Κουβέλης τόνισε – δείχνοντας προς την έκκληση Τσίπρα – πως «συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις της Αριστεράς στις προοδευτικές δυνάμεις» και περιμένει «σαφείς προτάσεις».
Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος απέρριψε την πρόταση του κ. Σαμαρά για συνάντηση, όπως επίσης και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >