Δραματική είναι η υποβάθμιση που έχουν υποστεί οι υπηρεσίες υγείας πολλών νοσοκομειακών μονάδων στο νησί της Κρήτης, όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του Γ. Λαμπράκη στην «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου. Ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ηράκλειο χωρίς καρδιολογική κλινική, τρία μεγάλα νομαρχιακά νοσοκομεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο με ελλείψεις κάθε είδους σε προσωπικό και υποδομές. Άλλα τέσσερα μικρά στο Νομό Λασιθίου που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για την περίθαλψη και εξυπηρέτηση των πολιτών συνθέτουν μία εικόνα προβληματικής δημόσιας υγείας που επικρατεί στην Κρήτη.

Ads

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του νομού, αλλά και ενός σημαντικού αριθμού ασθενών από ολόκληρη τη Κρήτη και τα γειτονικά νησιά, ταλανίζεται από προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το νοσοκομείο είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Το σημαντικότερο ωστόσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, είναι η Καρδιοχειρουργική Κλινική. Παρόλο που έχει εξαγγελθεί αμέτρητες φορές από τους εκάστοτε υπουργούς, είναι έτοιμη από πλευράς υποδομής και διαθέτει τον απαραίτητο υπερσύγχρονο εξοπλισμό, εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αέρα». Ενώ έχει επιλεγεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή της κλινικής -ο καρδιοχειρουργός Γιώργος Λαζόπουλος- η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του έχει μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την ανάληψη της αντίστοιχης θέσης που προβλέπεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για οικονομικά συμφέροντα από τη μη ύπαρξη καρδιοχειρουργικής κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς χιλιάδες καρδιοπαθείς αναγκάζονται να αναζητούν μία θέση σε ιδιωτικές κλινικές του νομού ή της Αθήνας.

Δεν είναι όμως μόνο οι καρδιοπαθείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων και των λοιπών προβλημάτων της δημόσιας υγείας στο νησί. Μία άλλη ομάδα ασθενών, οι καρκινοπαθείς -που πρέπει να υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες- εξαιτίας των αλλεπάλληλων βλαβών που σημειώνονται στον υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή που διαθέτει το νοσοκομείο, υφίστανται επίσης μεγάλη ταλαιπωρία. Το δεύτερο μηχάνημα που υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ είναι παλαιότερης τεχνολογίας και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτής της κατηγορίας πολιτών. Πέρα όλων των άλλων, αναγκάζονται να μετακινούνται από κάθε γωνιά της Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς μόνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ads

Ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, περιορισμένος αριθμός κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ελλείψεις σε προσωπικό, έλλειψη Μονάδας Εγκαυμάτων -που είναι ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας- ολοκληρώνουν το παζλ των προβλημάτων για το συγκεκριμένο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το Βενιζέλειο, κουβαλώντας στις πλάτες του μια ιστορία 58 χρόνων και που θεωρείται το ιστορικότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης, καλείται να αντιμετωπίσει την παλαιότητα των εγκαταστάσεων και τα σημάδια του χρόνου. Θάλαμοι των 6-7 κρεβατιών που μοιράζονται μία μόλις τουαλέτα είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η λύση, απ’ ότι φαίνεται, βρίσκεται προς το παρόν πίσω από μικρές παρεμβάσεις-μπαλώματα. Ο σχεδιασμός και οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια για τη μεταφορά του σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, προκειμένου να μπορέσει να παράσχει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν προβλέπεται να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον…

Το προσωπικό, την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που καταγράφονται σε σχέση με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, εξαιτίας του μικρού αριθμού εργαζομένων. Κάτι τέτοιο οδηγεί αναπόφευκτα σε υπερβολικό αριθμό εφημεριών από την πλευρά των γιατρών, σε ρυθμούς εξοντωτικούς, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει, ενώ οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, καταλήγει το ρεπορτάζ.