«Υπό αξιολόγηση» θέτει το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω της επιδημίας του κοροναϊου.

Ads

Σε ερώτηση εάν μέσα στα μέτρα στήριξης εξετάζεται και η αναστολή του δώρου του Πάσχα ο υπουργός απάντησε: «Αξιολογείται».

Υποστήριξε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών, ενώ επανέλαβε ότι και οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία να βοηθήσουν και τα φυσικά πρόσωπα στην κάλυψη των δανεικών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το κόψιμο του 10% του δώρου σε εργαζόμενους εταιρειών που πλήττονται.

Ads

Τσακαλώτος: Να μην το διανοηθείτε καν, κύριε Σταϊκούρα 

Έντονη υπήρξε η αντίδραση εκ μέρους του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στο facebook κάλεσε τον Χρήστο Σταϊκούρα «να μην το διανοηθεί καν».

«Ο κύριος Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι “αξιολογείται” η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί. Αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι του θυμίζουμε ότι “αξιολογείται” και ο ίδιος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

ΚΚΕ: Δε θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας

«Η συζήτηση, που άνοιξε γύρω από την αναστολή του δώρου Πάσχα, είναι πολύ επικίνδυνη» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Αποδεικνύεται ότι οι χθεσινές εξαγγελίες, με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, λειτουργούν ως άλλοθι και δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο στους εργασιακούς χώρους. Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις: Να μη διανοηθούν να πειράξουν το δώρο των εργαζομένων. Δε θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας».

ΜέΡΑ25: Αδιανόητο η κυβέρνηση να εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο

«Είναι αδιανόητο, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη, η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε “καραντίνα” τα δικαιώματα τους» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κριθαρίδης το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, με τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου αν αυτό κρίνεται απαραίτητο μέσα από επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Προσθέτει ότι καμία έκπτωση δεν πρέπει να γίνει εν μέσω κορονοϊού στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αντιθέτως, θα πρέπει να γίνονται επιπλέον εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας τόσο αναφορικά με τις υπερωρίες των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όσο και με το κατά πόσον τους παρέχεται από τους εργοδότες ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την προστασία τους, όσο εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.