Μπορεί η χρονική σύμπτωση να είναι τυχαία, όμως σημειολογικά και συμβολικά, η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες μετά το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο, στην εκδήλωση «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», στο Μέγαρο Μουσικής, αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα. Όπως και η ομιλία του (20:00), η πρώτη μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης.

Ads

Ο λόγος είναι πως την εκδήλωση τη διοργανώνουν στελέχη της κεντροαριστεράς και η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση δίνει πρόσθετη δυναμική στο ανοιχτό, και σταθερό προσκλητήριο Τσίπρα για ένα νέο προοδευτικό μέτωπο. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η σημασία της έγκρισης της Συμφωνίας από τη Βουλή, όμως ταυτόχρονα, αν και δεν είναι στην ατζέντα, το διακύβευμα του προοδευτικού μετώπου ενυπάρχει αν παρατηρήσει κανείς την πολιτική ταυτότητα και τις θέσεις των ομιλιτών για τη σύγκλιση Αριστεράς και κεντροαριστεράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, δεν υπηρετεί μόνο τον στόχο της πολιτικής νομιμοποίησης, αλλά και εκείνον του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά. Ενδεχομένως αυτό να αποτυπωθεί και στον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού λάβει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

Ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης

Πρώτος Κύκλος

Δεύτερος Κύκλος

Το πρόγραμμα

17:00-18:30: 1ος Κύκλος:

  • Αντώνης Λιάκος, ιστορικός – Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του ανθρώπου
  • Μιχάλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών – ακαδημαϊκός

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας

Ads

18:30-20:00: 2ος Κύκλος:

  • Σωτήρης Βαλντέν, Διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών
  • Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ποταμιού
  • Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
  • Νίκος Μπίστης, πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου

* Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης: Άννα Αναγνωστοπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Άννα Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης