Στοιχεία από το 1980 επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής για το  νομοσχέδιο Κεραμέως, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα κατέχει θλιβερή πρωτιά με το μικρότερο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίων στην ΕΕ, δηλαδή ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των μαθητών που εισάγονται στα πανεπιστήμια και δεν αποφοιτούν. Ισχυρισμός που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση αιτιολογώντας την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ads

«Κάνετε λαθροχειρία» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, απαντώντας με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος του 2019.

Όπως κατέθεσε στα πρακτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ΤτΕ εκτιμά ως ενθαρρυντικό στοιχείο την πολύ σημαντική μείωση του ποσοστού των νέων 18-24 ετών που δεν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια στο μόλις 4,7% το 2018 έναντι 14,2% το 2009, όταν μάλιστα στην Ευρώπη των 28 το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 10,6%.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία στην ηλικία 25-34 ετών στην Ελλάδα οι απόφοιτοι πανεπιστημίου φτάνουν το 43,7% έναντι 40,1% στην Ευρώπη. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει έως το 2030 το ποσοστό στις ηλικίες αυτές των αποφοίτων να ανέβει σε τουλάχιστον 50%.

Ads

«Και εσείς μας λέτε εδώ τα αντίθετα» είπε με  νόημα, επαναλαμβάνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν ιδεοληπτική εμμονή και ότι η έγνοια τους δεν είναι για τα δημόσια αλλά για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, στα οποία είναι χορηγοί.