Στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα θα παρουσιασθεί το νομοσχέδιο για την εκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο στη Βουλή, όπου θα ψηφιστεί την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επαναλάβει πως η ρύθμιση για τη περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι για κάθε ήθους φορολογική εξαπάτηση και νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων και πως βασικός της στόχος είναι να διευκολύνει επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που την παρούσα περίοδο αντιμετωπίζουν προβλήματα και λόγω των οικονομικών δυσκολιών έχουν φορολογικές εκκρεμότητες.

Οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου οριστικοποιήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, κυρίως στην βάση στων παρατηρήσεων των κομμάτων στην Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικότερες προσαρμογές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο αφορούν:

-Στην μείωση της προκαταβολής φόρου από το 25%, στο 20%.
-Στην αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του φόρου με τον μέγιστο χρόνο εξοφλήσεως να αναπροσαρμόζεται από τους 12 μήνες στους 36 μήνες.
-Στην μείωση του ελάχιστου «πλαφόν» που πρέπει να πληρώσει ο επιτηδευματίας για να κλείσει τα βιβλία του. Ειδικά για τα βιβλία Β΄κατηγορίας η μείωση ανέρχεται σε 200 ευρώ (σε 500 από 700 ευρώ)
-Στην ένταξη στην περαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που είχαν αυτοπεραιώσει τις προηγούμενες χρήσεις. Εκτός ρύθμισης μένουν όσοι έχουν προχωρήσει σε αυτοπεραίωση έως το 2007, ενώ στη ρύθμιση εντάσσονται οι μεγάλες επιχειρήσεις εκτός τραπεζών και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Ads

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία παρέχει την δυνατότητα καταβολής των χρεών σε 45 δόσεις.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Κατά της περαίωσης εμφανίζεται πάντως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, με επιστολή που απέστειλε με τις προτάσεις του επί του θέματος στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου. Κατά τον ΣΕΒΕ, η πρακτική της περαίωσης αποτελεί δήλωση αδυναμίας των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του δημοσίου και επιβράβευση της φοροδιαφυγής που νοθεύει τον ανταγωνισμό, εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων.

ΠΟΜΙΔΑ: Να μην εξαιρεθούν τα ακίνητα από τη ρύθμιση για την περαίωση

Τη διαμαρτυρία της για τη εξαίρεση από την περαίωση -για πρώτη φορά μέχρι σήμερα- εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και όλους γενικά τους επιτηδευματίες, «που το μόνο, αλλά βαρύτατο, όπως φαίνεται, “έγκλημά” τους είναι η κατοχή ακίνητης περιουσίας από τους ίδιους ή κάποιο μέλος της οικογενείας τους», εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Σε επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «αναρωτιόμαστε γιατί εξαιρούνται από τη ρύθμιση και παραδίδονται στην απειλή των φορολογικών ελέγχων, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες από όλη τη χώρα, ακόμη και με ασήμαντη ακίνητη περιουσία, ενώ για παράδειγμα, την ίδια στιγμή δεν εξαιρούνται φορολογούμενοι για τους οποίους υπάρχουν σαφή δηλωμένα τεκμήρια υπερπολυτελούς διαβίωσης»

Η ΠΟΜΙΔΑ, στην επιστολή της, απευθύνει παράκληση στο υπουργό «να απαλειφθεί άμεσα η παράλογη και απαράδεκτη εξαίρεση από τη ρύθμιση της περαίωσης των φορολογικών υποθέσεων».