Έντεκα νομοσχέδια τίθενται επί τάπητος στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το τελευταίο του 2010. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, καθώς και για τα πειραματικά σχολεία. Στην επίσημη ατζέντα δεν περιλαμβάνονται τα κρίσιμα ζητήματα, όπως τα κλειστά επαγγέλµατα, η εξυγίανση στις ΔΕΚΟ, το ενιαίο µισθολόγιο, οι µετατάξεις και οι συγχωνεύσεις οργανισµών.

Ads

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τις τελικές κατευθύνσεις στους υπουργούς για διάλογο με στόχο τη συναίνεση στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων και των ΔΕΚΟ. Η συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο, όπως αποφασίστηκε στο προηγούμενο Υπουργικό, μετατέθηκε για μετά τις γιορτές, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις ενδιαφερόμενες ομάδες.

Τα νομοσχέδια που έχουν τεθεί στην επίσημη ατζέντα είναι:

– Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις.

Ads

Αναδιάρθρωση των Δομών Υποστήριξης του Παιδαγωγικού, Εκπαιδευτικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Πειραματικά – Πρότυπα Σχολεία. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει σύνδεση όλων των πειραµατικών σχολείων µε τα πανεπιστήµια, δηµιουργία τροποποιηµένων προγραµµάτων σπουδών ώστε να υλοποιούνται καινοτοµίες, ένταξη στον θεσµό και πρωτοβάθµιων σχολείων (των 28 ολοήµερων πειραµατικών δηµοτικών που πρωτολειτούργησαν φέτος), ίδρυση νέων πειραµατικών σε περιοχές όπου λειτουργούν πανεπιστηµιακές σχολές, δηµιουργία πειραµατικών και επαγγελµατική εκπαίδευση και σύνδεσή τους µε τα ΤΕΙ.

– Τροποποίηση Συστήματος Εκπόνησης Μελετών, Εκτέλεσης Δημοσίων Έργων και Σύσταση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων.

– Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και άλλες διατάξεις.

– Σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

– Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

– Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.

– Προστασία του Ανταγωνισμού.

– Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις.

Παράλληλα, θα υπάρξει εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για το θέμα της έκδοσης διαπιστωτικής πράξης λήξης της θητείας των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών και τους διορισμούς Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ο νέος ρόλος του ΟΟΣΑ για τις μετατάξεις

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κ. Ραγκούσης, οι μετατάξεις στο Δημόσιο θα εφαρμοστούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, αφού πρώτα ψηφιστεί το Ενιαίο Μισθολόγιο. Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το υπουργείο ζήτησε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να κάνει μια λειτουργική αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία και θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει όσα θα έχουν καταγράψει οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων σε πρώτη φάση. Ο κ. Ραγκούσης έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ΟΟΣΑ «δεν είναι τρόικα» και πως για το έργο αυτό δεν θα λάβει πρόσθετη αμοιβή, καθώς υφίσταται σχέση συνεργασίας από την υπουργία του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Οργανισμός «θα έρθει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα εκείνοι θα μας πουν, προκειμένου να προχωρήσουν οι μετατάξεις», εξήγησε.

Τόνισε, επίσης, ότι τον ΟΟΣΑ δεν τον επέλεξε η τρόικα και πως «είναι ερευνητικός και επιστημονικός φορέας διεθνούς κύρους και θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων». Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση όλα τα υπουργεία και σε δεύτερη τους εποπτευόμενους οργανισμούς. Θα χαρτογραφηθεί κάθε τομέας και θα προσδιορίζονται δράσεις για τον εξορθολογισμό, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα, με στόχο τη μείωση των δαπανών.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι των 75 συγχωνευόμενων ή υπό κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις μετάταξης το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου, διαφορετικά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόλυσης.

Καταργείται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων

Τα δύο νομοσχέδια, που παρουσιάζει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, περιλαμβάνουν και καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, ο Οργανισμός Επιμόρφωσης και το Ινστιτούτο Ομογένειας και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης συγχωνεύονται και συγκροτούν το νέο Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το υπουργείο υπολογίζει ότι από την ενοποίηση των φορέων αυτών και τη στέγασή τους στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι θα εξοικονομηθούν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Και ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) καταργείται και οι αρμοδιότητες και το προσωπικό του περνούν στο υπουργείο Παιδείας. Στο σχετικό νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα της περιουσίας του ΟΕΔΒ και της μεταφοράς του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, της υπηρεσίας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή άλλων, καθώς και σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Σκάι, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως «Οι συγχωνεύσεις εξυπηρετούν την πολιτική του νέου σχολείου και θα δημιουργηθούν δύο νέοι εποπτικοί οργανισμοί». Πρόσθεσε ότι όλα τα πειραματικά σχολεία θα συνδεθούν με τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων και προανήγγειλε την ίδρυση δύο νέων πειραματικών επαγγελματικών Λυκείων.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η κ. Διαμαντοπούλου διαβεβαιώνει ότι δεν καταργείται η δωρεάν διανομή των σχολικών βιβλίων, χαρακτηρίζοντας ως «ανυπόστατα» σχετικά σημερινά δημοσιεύματα. Τα σχολικά βιβλία «διανέμονταν και θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν» και η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου, σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου.

«Σκοπός των δημοσιευμάτων αυτών είναι η πρόκληση σύγχυσης και τρομοκράτης των οικογενειών και της σχολικής κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και διευκρινίζεται ότι ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) εντάσσεται, πλέον, στο νέο φορέα που θα συσταθεί και «θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό – ψηφιακό και έντυπο».