Εννέα κυβερνητικές δράσεις εκ των οποίων 5 νομοσχέδια και ενημέρωση επί άλλων 4 σημαντικών θεμάτων θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει το απόγευμα στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν εντός του επόμενου τριμήνου καθώς προβλέπονται από το Μνημόνιο και συνδέονται με την καταβολή των επόμενων χρηματοδοτικών δόσεων του δανείου που χορηγεί η τρόικα στην Ελλάδα.

Ads

Το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει την έγκρισή του για το νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Δημήτρη Ρέππα που αφορά στην απελευθέρωση και αναδιάρθρωση των Ταχυδρομικών υπηρεσιών και των Ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Internet). Επίσης, αναμένεται να εγκριθεί το ν/σ της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τον επενδυτικό νόμο αλλά και το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, και τέλος το νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπίρμπίλη για την απλούστευση στη χορήγηση αδειών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στο Υπουργικό είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν επίσης το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, τα τυχερά παιχνίδια και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, την εισήγηση των οποίων θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας, χθες, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε θετικό για τη χώρα το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οπως είπε, το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ίδιος διαπίστωσε πως «όλοι είναι θετικοί» σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η προσοχή όλων ωστόσο είναι κυρίως στραμμένη στο νομοσχέδιο που προβλέπει την απελευθέρωση των αποκαλούμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, που θα φέρει σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες επαγγελματίες. Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου θα περιγράφει την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή ενώ στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών που θα αρθούν για συνολικά 150 επαγγέλματα.

Ads

Το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος του οδηγού ταξί καθώς, όπως σημείωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα», «δεν υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας ούτε όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς των ταξί ούτε όσον αφορά τα κόμιστρα, τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης».

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων, με κύριο θέμα το άνοιγμα του επαγγέλματος, ενώ συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων. Εκτός από την επιστροφή χρημάτων από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο «αγκάθι» μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου είναι η δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου από φαρμακοποιό στο παιδί του, το οποίο έχει τελειώσει Φαρμακευτική.

Το ενδεχόμενο 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων εξετάζουν οι φαρμακοποιοί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.