Στη σκιά των διαρροών του ΔΝΤ για κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ύψους 20 δισ. ευρώ, συνεχίζονται την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το πρωί με το κλιμάκιο των δανειστών συνανήθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτης, με κυρίαρχα θέματα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την αλλαγή καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις.

Ads

Διαβάστε επίσης: Δεν βγαίνει το success story στην κυβέρνηση

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού κενού που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς με την περαιτέρω μείωση των εισφορών για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Η πλευρά της κυβέρνησης προσήλθε, κατά πληροφορίες, με πρόταση για την εφάπαξ μείωση των εισφορών κατά 3,9% .

Ads

Όσο για τις ομαδικές απολύσεις, αναμενόταν να συζητηθεί και η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, στην οποία προβλέπονται αναλυτικά οι όροι για την προσφυγή μίας επιχείρησης στο Ανώτατο Συμβούλιο, που εξετάζει το αίτημα των ομαδικών απολύσεων.

Την ίδια στιγμή, συγκέντρωση έξω από την εφορία Πειραιά πραγματοποιούν καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι συγκεντρωμένες έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου διαμαρτυρόμενες επειδή δεν έχουν ενημέρωση για ενδεχόμενη τοποθέτησή τους σε άλλο πόστο, πριν τις 18 Μαΐου, οπότε λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας. Τη Δευτέρα αποδοκίμασαν το κλιμάκιιο της τρόικας κατά την προσέλευσή του στο υπουργείο Οικονομικών.

Αποκλεισμένο είναι και το κτήριο του ΤΣΜΕΔΕ (Τομείς Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) από πολιτικούς μηχανικούς, που επιθυμούν να αποτρέψουν την αποστολήβεβαιώσεων οφειλών για να κατασχεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί και σπίτια