Πολυετής είναι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Ζωγράφου να «τσιμεντοποιήσει» τις πλατείες της περιοχής προκειμένου να δημιουργήσει υπόγεια γκαράζ. Στο «βωμό» οι πλατείες Άνοιξης, Ελευθερίας, Μερκάτη, Πλαστήρα και Νεκροταφείου. Πέντε ελεύθεροι χώροι «θυσιάζονται» προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι θέσεις πάρκινγκ – με το αζημίωτο – στην πόλη.
Ads
Κι όλα αυτά στο Δήμο Ζωγράφου. Ένα δήμο με ένα θλιβερό προνόμιο. Σύμφωνα με την κα Ράνια Νενεδάκη, εκπρόσωπο της δημοτικής κίνησης «Κίνημα στην πόλη», έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ευρώπη. Επιπλέον έχει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. «Πανευρωπαϊκά είμαστε ο χειρότερος δήμος που μπορεί να υπάρξει. Συνεπώς κάθε ενέργεια που στρέφεται εναντίον του περιβάλλοντος στην περιοχή είναι έγκλημα στην κυριολεξία» δηλώνει η κ. Νενεδάκη στο tvxs.
Οι κάτοικοι δεν παρακολουθούν αμέτοχοι τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής Καζάκου με την «εργολαβική» νοοτροπία. Έχουν δημιουργήσει πέντε επιτροπές κατοίκων. Αντέδρασαν δυναμικά προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το δημοτικό συμβούλιο που θα ψήφιζε την απευθείας ανάθεση των γκαράζ σε εργολάβους. Τετρακόσιοι περίπου κάτοικοι απέκλεισαν το δημαρχείο μην αφήνοντας τους δημοτικούς συμβούλους να μπουν στο κτίριο.
Την επόμενη ημέρα, 21 Ιουλίου ο δήμαρχος συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο και πήρε την απόφαση των απευθείας αναθέσεων κατασκευής. Οι περισσότεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν ενημερώθηκαν, κάποιοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά ενώ κάποιοι εγγράφως και ετεροχρονισμένα αφού η απόφαση είχε ήδη ληφθεί…
«Προσωπικά αμφισβητώ ακόμη και την ύπαρξη δημοτικού συμβουλίου» επισημαίνει η κ. Νενεδάκη διευκρινίζοντας ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν κάνει αναφορά στον περιφερειάρχη για το εν λόγω δημοτικό συμβούλιο. «Είμαι σίγουρη ότι ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας θα κηρύξει άκυρη την απόφαση που πάρθηκε. Αποκλείεται ο περιφερειάρχης να καλύψει μία τόσο σοβαρή παρανομία. Δεν πρόκειται για παρατυπία, ότι δηλαδή ξέχασαν να ειδοποιήσουν κάποιον. Πρόκειται για παρανομία με όλη τη σημασία του όρου».
Όσο για την απόφαση των απευθείας αναθέσεων… «Σύμφωνα με τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων απευθείας ανάθεση έργων – που αγγίζουν στην περίπτωση αυτή τα 50 εκ. ευρώ – ένας δήμος μπορεί να κάνει εφόσον απειλείται η ζωή ή το συμφέρον των δημοτών. Εδώ όχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα είναι οι ενέργειες του Δήμου αυτές που απειλούν τη ζωή και το συμφέρον των πολιτών. Η δημαρχία Καζάκου έχει βάλλει στο μάτι τη ζωή και το πράσινο».
Όσο για τη δημιουργία των γκαράζ; Η πρεμούρα της δημοτικής αρχής φαντάζει ακατανόητη με δεδομένο ότι ο δήμος Ζωγράφου διαθέτει ήδη πολλά υπόγεια και υπέργεια γκαράζ, δημοτικά και ιδιωτικά. Το ερώτημα σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων προκειμένου να λυθεί το βασανιστικό πρόβλημα της στάθμευσης στην περιοχή απαντούν οι περίπου 3.000 άδειες θέσεις των ιστάμενων γκαράζ. «Ο κόσμος προτιμά να κάνει επί ώρα γύρω, γύρω τα τετράγωνα για να παρκάρει παρά να βάλει το αυτοκίνητό του στα υπάρχοντα γκαράζ διότι το κόστος είναι τεράστιο. Η στάθμευση κοστίζει περίπου 200 ευρώ το μήνα στου Ζωγράφου» εξηγεί η κ. Νενεδάκη.
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ζωγράφου, πέντε καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ξεκαθάρισαν ότι τα υπόγεια γκαράζ δεν θα λύσουν το πρόβλημα της στάθμευσης. Στην ημερίδα κλήθηκε και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου, ο οποίος τυγχάνει να είναι εργολάβος. «Ο κ. Γεράσιμος Μαρκάτος υποστήριξε ότι η πόλη του Ζωγράφου δεν έχει πρόβλημα πρασίνου διότι έχει πάρα πολύ πράσινο στο Νεκροταφείο» τονίζει με έκπληξη η κ. Νενεδάκη, επισημαίνοντας η ιστορία για το δήμο παίζεται στα «πακέτα» που θα πέσουν για τις αντιπαροχές.
Η εξοχή που έγινε τσιμεντούπολη
Παλιά του Ζωγράφου θεωρούνταν εξοχή για τους Αθηναίους. Ένα μέρος για να πας εκδρομή καθώς είχε πολύ πράσινο. Πλέον έχει μετατραπεί σε τσιμεντούπολη. Οι πλατείες αυτές είναι πραγματικοί ελεύθεροι χώροι για την περιοχή του Ζωγράφου. Και χώροι επικοινωνίας των πολιτών. Οι ηλικιωμένοι συζητούν καθισμένοι στα παγκάκια, τα παιδιά παίζουν στις κούνιες.
«Οι πλατείες αυτές έχουν από 40 έως 50 δέντρα η καθεμία. Τα σχέδια που μας έχει παρουσιάσει η δημοτική αρχή αναφέρουν ότι θα ξαναφυτευτούν δέντρα αφού κατασκευαστούν τα γκαράζ. Προφανώς εννοεί χαμομήλια γιατί προφανέστατα δεν είναι δυνατόν να φυτευτούν δέντρα 10 μέτρων στις ταράτσες των γκαράζ. Το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί του Πολυτεχνείου. Στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε πιέσει επανειλημμένα το δήμαρχο να απαντήσει με τι θα αντικαταστήσει τα δέντρα που θα κοπούν για τη δημιουργία των γκαράζ και δεν έχουμε πάρει απάντηση. Επιπλέον δεν έχει καταρτιστεί καμία περιβαλλοντολογική μελέτη» υπογραμμίζει η κ. Νενεδάκη.
Οι επιτροπές των πολιτών έχουν ήδη κινηθεί και νομικά, με προσφυγή στο ΣτΕ, για να αποτρέψουν την κατασκευή των γκαράζ. Όπως τονίζει η κ. Νενεδάκη «υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που λένε: ‘και τον Δεκαπενταύγουστο να έρθουν οι μπουλντόζες εδώ θα μας βρουν’. Τόσο συνειδητοποιημένος και κινητοποιημένος είναι ο κόσμος. Αν τα διοικητικά και νομικά μέτρα αποτύχουν δεν μένει τίποτα άλλο παρά η κινηματική δράση. Να σταθείς στην πλατεία και να περιμένεις τη μπουλντόζα».
«Η δημοτική αρχή θέλει να κάνει κι ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα. Το ΠΔ κατατάσσει δύο περιοχές του δήμου μας, τα 17 στρέμματα του Νέου Τέρματος και το Δάσος Ιλισίων στη Β’ Ζώνη Υμηττού. Θεωρούνται δηλαδή δασικές περιοχές. Ο δήμαρχος θέλει να κάνει ρυθμιστική παρέμβαση για να ‘αναπλάσει’ τις δύο περιοχές και να κατασκευάσει χώρο του δημαρχείου. Έχει βάλει στο μάτι ακόμη και το δάσος» καταλήγει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >