Για τις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους πήρε αναβολή η δίκη των τριών κατοίκων των περιοχών Φιλοπάππου οι οποίοι θα δικαστούν ως κατηγορούμενοι για δενδροφύτευση σε αρχαιολογικό χώρο. Η δικάσιμος είχε αρχικά ορισθεί για χθες, 1η Ιουνίου, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων.

Ads

Τους τρεις πολίτες της περιοχής, κάλεσε σε απολογία η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ύστερα από καταγγελία της Α’ ΕΠΚΑ, για δενδροφύτευση που έγινε τον Φεβρουάριο του 2008 στους λόφους Φιλοπάππου. Παρά το γεγονός ότι στη δενδροφύτευση συμμετείχαν περισσότερα από 40 άτομα, μόνο τρεις θα βρεθούν στο δικαστήριο εκ των οποίων ο ένας δεν ήταν καν εκεί κατά τη διάρκεια της δράσης.

«Συμβαίνει ακριβώς αυτό που λένε διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Αν πάρουμε το γράμμα του νόμου υπάρχει παρανομία. Όχι από εμάς τους τρεις προσωπικά αλλά από όλους τους κατοίκους που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση. Για να κάνει κάποιος δενδροφύτευση σε αρχαιολογικό χώρο πρέπει να έχει ειδική άδεια. Κι εμείς είμαστε υπέρ αυτής της άποψης. Δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει και να δενδροφυτεύει σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Από την άλλη πλευρά, στο λόφο του Φιλοπάππου υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Πρώτον ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε η δενδροφύτευση όπως και όλος ο λόφος δεν είναι όπως αναγράφεται στην αναφορά «αδιατάρακτες αρχαίες επιχώσεις» τις οποίες εμείς διαταράξαμε με το σκάψιμο των 20 εκατοστών που κάναμε. Αυτές οι επιχώσεις δεν ήταν αδιατάρακτες. Έχουμε και έγγραφο για άλλη περίπτωση ότι σε όλο το λόφο οι επιχώσεις είναι τεχνητές» υποστηρίζει μιλώντας στο tvxs ο Άκης Παπασαράντης, ένας εκ των τριών κατοίκων εναντίον των οποίων κατατέθηκε η αναφορά.

Σύμφωνα με την δημοτική σύμβουλο της κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», Ελσίνας Αγγελοπούλου, οι τρεις κάτοικοι θεωρήθηκαν «υποκινητές της δενδροφύτευσης» καθώς έχουν κάνει πλήθος έγγραφων παρεμβάσεων – προτάσεων σε πολλές υπηρεσίες αλλά και πλήθος καταγγελιών παράνομων καταπατήσεων.

Ads

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παράνομη υπόγεια ανασκαφή στην οποία προχώρησε εστιατόριο του Διόνυσου προκειμένου να δημιουργήσει υπόγεια κουζίνα. Η καταγγελία αυτή συνηγορείται από επίσημο έγγραφο της αρμόδιας πολεοδομίας που χαρακτηρίζει παράνομες όχι μόνο την υπόγεια αλλά και την υπέργεια επέκταση του καταστήματος. Παρά το γεγονός αυτό, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς.

«Οι συγκεκριμένες αρχαιολόγοι, επικεφαλής της αρμόδιας εφορίας αρχαιοτήτων είναι κατά των δενδροφυτεύσεων γιατί καθώς θεωρούν ότι κακώς φυτεύτηκε κατ’ αρχήν ο λόφος του Φιλοπάππου, χωρίς να προηγηθεί αρχαιολογική έρευνα. Θεώρησαν λοιπόν ότι κι εμείς κακώς πράττουμε. Γιατί είπα ότι διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο; Γιατί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου έχουν γίνει τα μύρια όσα. Στο Διόνυσο φυτευόντουσαν τσιμέντα και διπλασιαζόντουσαν οι εγκαταστάσεις. Γινόντουσαν επίσης καταπατήσεις στην Πνύκα. Αλλά γι’ αυτά δεν έγινε καμία αναφορά και καμία προσφυγή σε εισαγγελέα. Ούτε καν ενέργειες πρόληψης των παρανομιών» υπογραμμίζει ο κ. Παπασαράντης.

Η «Ανοιχτή Πόλη» προχώρησε σε κάλεσμα προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις των ενεργών πολιτών στου Φιλοπάππου. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η δημοτική κίνηση συμφωνεί πως οι δενδροφυτεύσεις σε αρχαιολογικούς χώρους απαγορεύονται αλλά θεωρεί πως είναι παράλογο να αφήνεται ο λόφος στο «έλεος του θεού», από όλους τους αρμόδιους φορείς. Η «Ανοιχτή Πόλη» έθεσε το θέμα αυτό και στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο, η δημοτική αρχή τεκμαίρεται πως τα «χέρια της είναι δεμένα» καθώς οι αρμόδιοι φορείς είναι το υπουργείο πολιτισμού και η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου πάντως είναι κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης. Παραδέχεται πάντως ότι ο δήμος δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη φροντίδα και του λόφου του Φιλοπάππου και των άλλων χώρων για τους οποίους είναι επιφορτισμένος.

Όσον αφορά τις διώξεις των τριών κατοίκων η «Ανοιχτή Πόλη», κάνει λόγο για «διώξεις σκοπιμότητας και τρομοκράτησης» και πως η «περιπτωσιακή εφαρμογή του νόμου δεν παραπέμπει σε δικαιοσύνη αλλά σε αδικία». Επιπλέον εκφράζει την αλληλεγγύη της δημοτικής κίνησης προς τους διωκόμενους πολίτες και προς το κίνημα πολιτών του Φιλοπάππου και καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού να αποσύρει τις μηνύσεις και να παραδειγματιστεί από κοινού με τον Δήμο από του κατοίκους.

Από την πλευρά του ο κ. Παπασαράντης επισημαίνει «το μέρος στο οποίο έγινε η δενδροφύτευση ήταν ήδη φυτεμένο από το ελληνικό κράτος. Κατ’ επανάληψη. Υπάρχει και διάταγμα του ’23 που είχε κηρύξει την περιοχή αυτή αναδασωτέα. Υπήρξε επίσης στρατόπεδο στην περιοχή αυτή, η οποία είχε βομβαρδιστεί και στον εμφύλιο. Μόνο αδιατάραχτες επιχώσεις δεν υπήρχαν εκεί. Επιπλέον το μέρος είχε καεί δύο φορές κατά τη διάρκεια έργων περίφραξης και είχε αραιώσει η βλάστηση. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να πυκνώσουμε ξανά τη βλάστηση».

«Επέδειξαν απίστευτη αμεριμνησία για σοβαρές περιπτώσεις παραβιάσεων του αρχαιολογικού νόμου και διώκουν εμάς επειδή φυτέψαμε μερικά δέντρα σε ήδη κηπευμένη περιοχή στην οποία δεν υπήρχε κίνδυνος πρόκλησης καταστροφής» καταλήγει.