Σταμάτησε η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών λεωφορείων, που τους μεταφέρουν καθημερινά από απομακρυσμένες περιοχές στα σχολεία τους, να σταματήσουν τα δρομολόγια αυτά. Οι ιδιοκτήτες και οδηγοί των λεωφορείων, που πραγματοποίησαν και συμβολικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων ενός έτους και τη μη υπογραφή της σύμβασής τους για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στο tvxs μιλούν σχετικά εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων Θεσσαλονίκης, αλλά και των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής.

Ads

Το πρόβλημα αφορά περίπου 7.000 μαθητές του Nομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μεταφέρονται με περισσότερα από 200 λεωφορεία, καθώς επίσης και 4.000 μαθητές του Nομού Χαλκιδικής, για τους οποίους ναυλώνονται καθημερινά περίπου 100 λεωφορεία ιδιοκτητών και του ΚΤΕΛ.

Αν και το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την παράταση των συμβάσεων με λεωφορειούχους για την μεταφορά μαθητών σχολείων της Θεσσαλονίκης για διάστημα έξι μηνών και την εκταμίευση για το λόγο αυτό του ποσού των 3 εκατ. ευρώ, οι ιδιοκτήτες και οδηγοί των λεωφορείων διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα αυτά δεν τους έχουν καταβληθεί, καθώς ενώ έχουν εκταμιευτεί, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν εγκρίνει την καταβολή τους, περιμένοντας επίσημη έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας τις παλαιότερες συμβάσεις ως μεταχρονολογημένες. Αντίθετα, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εγκρίνει την ισχύ των παλιών συμβάσεων και έτσι τα χρήματα δεν μπορούν να εκταμιευθούν για να πληρωθούν οι λεωφορειούχοι, αλλά επιστρέφονται. Σημειώνεται ότι το οφειλόμενο ποσό από τα περσινά δεδουλευμένα ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ.

«Μέχρι να γίνει κάτι με την πληρωμή των οφειλών μας και τις συμβάσεις, δε θα πραγματοποιήσουμε καμία μεταφορά. Από την αρχή της χρονιάς, από τότε που έληξε η σύμβαση, ουσιαστικά μεταφέρουμε τους μαθητές εθελοντικά, στηριζόμενοι στις δεσμεύσεις», αναφέρουν οι λεωφορειούχοι.

Ads

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας – Θράκης, Θανάσης Γκαγκαμάνης, τόνισε ότι «οι συμβάσεις με τους λεωφορειούχους έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 και παρόλο που υπήρξε υπόσχεση από το Yπουργείο Εσωτερικών για την ανανέωσή τους μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη, αλλά ούτε υπήρξε σχετική νομοθετική ρύθμιση». Όπως ορίζει ο Καλλικράτης τους σχετικούς διαγωνισμούς αναλαμβάνουν στο εξής οι Δήμοι. Αλλά εφόσον η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Σημειώνεται, ακόμη ότι ο σχετικός διαγωνισμός ανάθεσης ακυρώθηκε δύο φορές και ο νέος έχει οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής Στέφανο Βαλαβανίδη «η διαδικασία της επιλογής προσφορών και της ανάθεσης θα κρατήσει μέχρι τον Απρίλιο».

«Δεν έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια», επισημαίνει ο κ. Βαλαβανίδης, μιλώντας στο tvxs. «Μόνο τα δρομολόγια εκείνα που είναι ακόμη είναι στον αέρα, δηλαδή δεν έχουν κατοχυρωθεί με το διαγωνισμό δεν εκτελούνται, και δεν θα εκτελούνται αν δεν δούμε τι απόφαση θα πάρουν την Παρασκευή οι υπουργοί» μας ενημερώνει.

Το πρόβλημα έγκειται στο θέμα των συμβάσεων, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υπογραφεί. «Δεν υπάρχουν συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην είμαστε κατοχυρωμένοι, τόσο εμείς όσο και τα υπόλοιπα ΚΤΕΛ που δεν έχουν κατοχυρώσει τους διαγωνισμούς και προσπαθούμε να πάρουμε μια παράταση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» αναφέρει.

Δεν τίθεται, πάντως, θέμα μη καταβολής δεδουλευμένους στους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. «Το μόνο θέμα είναι ότι πληρωνόμαστε κάθε φορά με ένα χρόνο καθυστέρηση. Αλλά αυτό το έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει», καταλήγει ο κ. Βαλαβανίδης.

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί, λοιπόν, την Παρασκευή μεταξύ των υφυπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, ενώ αν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση μέχρι τότε, η Ομοσπονδία Γονέων νομού Θεσσαλονίκης και Σύλλογοι Γονέων έχουν ανακοινώσει ότι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κινητοποιήσεις.

«Θα γίνει μεγάλη κινητοποίηση με γονείς και παιδιά να κλείσουμε νομαρχία και κεντρικούς δρόμους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεωφορεία και οι μετακινήσεις γίνονται με τα Ι.Χ. των γονέων των παιδιών. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γονείς αυτοί δουλεύουν το πρωί καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι» διαμαρτύρεται μιλώντας στο tvxs η ειδική γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιωάννα Βουλγαράκη.

Δεν πρόκειται για καινούργιο πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια. «Είναι ένας χρόνος τώρα που ταλανιζόμαστε με αυτό το πρόβλημα, ένας ολόκληρος χρόνος και πάμπολλες φορές έχουν σταματήσει λεωφορεία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο πολύ οι γονείς» αναφέρει.

Πρόκειται για θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα, τονίζει, καθώς έχει φτάσει στο σημείο αυτό «με το θέμα των συμβάσεων που δεν έχουν υπογραφεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκταμιευτεί το σχετικό κονδύλι, και τις ενέργειες της Νομαρχίας». «Το κράτος πρέπει επιτέλους να αναλάβει να λύσει το πρόβλημα αυτό», καταλήγει η κα Βουλγαράκη.