Το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης από 1η Ιουνίου είναι το επικρατέστερο σενάριο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ads

«Εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας τους, πάντα με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους τα συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς βεβαίως να δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.

Ads

«Ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης. Εξάλλου αποτελεί κομβικό ορόσημο για την επαναφορά σε μία νέα κανονικότητα. Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως έχει μιλήσει με το Δήμαρχο της Αθήνας και αρκετούς Δημάρχους και υπουργούς για το πώς μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις θα δοθεί επέκταση στους ανοιχτούς χώρους εστίασης.

«Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο έξω και πολύ λιγότερο μέσα, τηρώντας τις αποστάσεις που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Και θα πρέπει να καταλήξουμε επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Υγειονομική Επιτροπή, στις υποδείξεις μας για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Πάρα πολλά από τα εστιατόρια σήμερα μπορούν να είναι σε κλειστό χώρο μεν, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω χωρίς τζάμια και θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις προϋποθέσεις που μπορούν και αυτοί να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις:

  1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
  3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
  4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
  5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, o Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και οι Δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ακόμη και στον δρόμο»

«Ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Mega. Σχετικά με τους όρους λειτουργίας, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε.

Σημείωσε ότι γίνεται μια συζήτηση μήπως ανοίξουν νωρίτερα και τα εμπορικά κέντρα και ότι εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαίθριων.
 
«Πρωταρχικό ρόλο και αξία έχει η δημόσια υγεία, επομένως θα πρέπει να μετρήσουμε το πρώτο βήμα που έγινε χθες, στη συνέχεια το δεύτερο βήμα που θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και μετά θα αποφασίσουν οι ειδικοί αν μπορούμε να φέρουμε την εστίαση νωρίτερα» διευκρίνισε.

Σχετικά με τους όρους λειτουργίας, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε.

Αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τους δήμους και την ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν παραπάνω τ.μ. σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια -χωρίς επιπλέον χρέωση.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της τιμής των μασκών μίας χρήσης και τόνισε ότι οι μάσκες αυτή τη στιγμή έχουν πέσει στα 55 λεπτά και θα πέσουν κάτω και από τα 50 λεπτά.

«Σίγουρα δεν βρίσκονται στις τιμές που ήταν προ κρίσης αλλά είναι και θέμα πρώτης ύλης, που είναι πιο ακριβή», είπε και πρόσθεσε ότι τα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά αλλά γίνεται μια συζήτηση μήπως ανοίξουν και αυτά νωρίτερα.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι οι ανακοινώσεις για το χώρο της εστίασης αναμένονται μετά τις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι δήμοι της χώρας έχουν ήδη συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». «Θα δούμε το επόμενο διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν» συμπλήρωσε.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε το βράδυ της Δεύτερας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «κάνουμε τα πάντα για να ανοίξουν. Γνωρίζουμε ότι ειδικότερα το καλοκαίρι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ συνδέεται με τον τουρισμό και την εστίαση. Για τη διευκόλυνσή τους έχουμε συζητήσει με την ΚΕΔΕ και δημάρχους, για να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων χωρίς να δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη επέκταση δεν θα έχει επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη. Όμως όπου αυτό δεν είναι δυνατό θα μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις ακόμα και ως 50%. Γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αύριο Τρίτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις».

Σχετικά με το εάν επανεξετάζεται το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των εστιατορίων ο Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως «είναι μία απόφαση που δεν παίρνει ο υπουργός Εσωτερικών. Ωστόσο θέλω να παρακαλέσω τους επιχειρηματίες και τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, γιατί μπορεί με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθούν και οι χώροι εστίασης γρηγορότερα. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια πιθανότητα».