Αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις και στις επικουρικές συντάξεις, εξετάζει, μεταξύ άλλων, η τρόικα. Το τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών βρίσκεται στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το κλιμάκιο των επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να φτάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ads

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να έρθει σήμερα στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής, με αντικείμενο ελέγχου του την έγκριση της 4ης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, αλλά και την εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δισ. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014.

Επιχειρησιακές συμβάσεις

Όσον αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις, η τρόικα φέρεται να ζητά άρση των εμποδίων για μεγαλύτερη χρήση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου, αλλά και ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και της εργασίας σε βάρδιες, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για τα συμβόλαια ορισμένου χρόνου αναφέρεται ότι ο εργοδότης θα μπορεί να διακόπτει μια 8μηνη ή και μεγαλύτερη σύμβαση εργασίας στον τουρισμό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο των μισθών μέχρι τη λήξη της – όπως συμβαίνει σήμερα. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί πιθανώς και για τη διακοπή των συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Σχετικά με την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, η «Ελευθεροτυπία» διευκρινίζει ότι το 8ωρο θα το μοιράζονται δύο μισθωτοί με παρτ τάιμ, ενώ η ασφάλιση δεν θα είναι με την ώρα και όχι τουλάχιστον 4ωρη όπως μέχρι σήμερα. Μάλιστα, γίνεται λόγος και για νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας έτσι ώστε με διευθυντικό δικαίωμα ο εργοδότης να ορίζει τις ώρες και τις ημέρες της επιπλέον του 8ωρου απασχόλησης χωρίς υπερωριακή αμοιβή.

Άρση εμποδίων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ζητά η τρόικα

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στο υπουργείο Εργασίας. Οι ελεγκτές της τρόικας φέρεται να ζήτησαν να μην υπάρξουν εμπόδια στην υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και διευκόλυνση στην επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ωστόσο, δέχτηκαν ότι «είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων».

Γενικά, το τεχνικό κλιμάκιο εξετάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα και τη θέση των ελληνικών τραπεζών. Στα «ενδιαφέροντά» του εμπίπτει και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η εφαρμογή των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, η πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, η απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, τα οικονομικά της υγείας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ) για την τριετία 2012- 2014, πρέπει να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, βάσει του μνημονίου, να έχουν αποτελέσει νόμο του κράτους έως το τέλος Απριλίου.

Επικουρικές συντάξεις

Στο στόχαστρο της τρόικας θα βρεθούν και τα ελλειμματικά Επικουρικά ταμεία, αλλά και όσα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 30%. Στα ελλειμματικά ταμεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους εντάσσονται, μεταξύ άλλων, εκείνα των ΔΕΚΟ (π.χ. της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ) και των τραπεζών.

Ωστόσο οι αλλαγές θα επεκταθούν και σε επικουρικά ταμεία που σήμερα είναι «υγιή», αλλά σε βάθος χρόνου ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, όπως αναφέρει το «Έθνος». Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν τα Ταμεία των ναυτικών πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ), των φαρμακευτικών υπαλλήλων και το Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Σε γενικές γραμμές, στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ σε δόσεις, με τη μεταβατική περίοδο να φτάνει τα εννιά χρόνια.

Και κλιμάκιο του ΟΟΣΑ στην Αθήνα

Ελέγχους από σήμερα έως και τις 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει και κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Αθήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010, τα δημοσιονομικά μέτρα του 2011, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και οι νέοι κανόνες για την διασφάλιση της πιστής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τα οικονομικά αποτελέσματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία από τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και Υγεία.

Στελέχη του ΟΟΣΑ θα συνεργαστούν και με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα αναλυθεί η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και θα εξετασθεί η ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συνομολογήσει από το 2008 η Ελλάδα με τον Οργανισμό για την υποστήριξη της εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας.

Παπακωνσταντίνου: Λιτότητα και με νόμο

Λιτότητα και µε νόµο µετά τη λήξη του Μνηµονίου εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας στα «Νέα» αναφέρει ότι όταν θα βγούµε από το πρόγραµµα του Μνηµονίου «θα µπορούµε να συζητάµε για µόνιµους µηχανισµούς διασφάλισης της δηµοσιονοµικής ισορροπίας στο εθνικό µας δίκαιο».

Ακόμα, ο υπουργός Οικονοµικών προαναγγέλλει ότι ως τον Μάιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πακέτο επιπλέον µέτρων για την περίοδο 2012-2014, ύψους 12 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, «επανεξέταση» κοινωνικών δαπανών. Τέλος, προβλέπει ότι η τρόικα θα εγκρίνει και την επόµενη δόση του δανείου στην Ελλάδα.