Τρία είναι τα σενάρια για το νέο Ασφαλιστικό, στα οποία επικεντρώνεται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στις συζητήσεις της με τους εκπροσώπους της τρόικας. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών προβληματίζεται από την απώλεια εσόδων, ενώ η Κομισιόν ανησυχεί για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νέων μέτρων. Το ενδεχόμενο για επιβολή νέων μέτρων από το Σεπτέμβρη φαντάζει πλέον πολύ πιθανό.

Ads

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», επιχειρεί την επιβολή της 39ετίας και όχι της 40ετίας ή την ισχύ 40ετούς εργασίας στο 60ό έτος με μεταβατική περίοδο εφαρμογής, χωρίς να θίγονται οι παλιοί ασφαλισμένοι. Το τρίτο σενάριο είναι να ισχύσουν τα 40 έτη αλλά να συνυπολογίζονται, όπως στις άλλες χώρες και πλασματικά χρόνια, (χρόνος σπουδών, ανατροφής παιδιών και στρατιωτική θητεία).

Ακόμη πραγματοποιούνται συζητήσεις ώστε να ισχύσει, χωρίς εξαιρέσεις,η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως αν έχει διανυθεί χρόνος εργασίας σε ταμεία μισθωτών ή αυτοαπασχολούμενων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν 14 ακόμη ανατροπές στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

Ads

– Σταδιακή αύξηση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας από το 2011 για τις εργαζόμενες στο ΙΚΑ με εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013.

– Ενίσχυση της αναλογικής σύνταξης με κίνητρα για αύξηση της ελάχιστης απόδοσης εισφορών στα 40 έτη εργασίας από 37 προηγουμένως: οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτά υψηλότεροι την τελευταία τριετία (37 ως 40 έτη εργασίας). Πάντως διατηρούνται τυπικά τα 35-37 έτη, που όμως δεν αποδίδουν την ανώτατη σύνταξη.

– Πέναλτι στις μειωμένες συντάξεις και για τη διαδοχική ασφάλιση από το 4,5% στο 6%.

– Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ώς το 2018 ή το 2015.

– Από το 2013 νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους. 6Από 1.1.2013 η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ.

– Από 1.1.2018 (ή 2013) σταδιακά βάσει υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος- βάση το 2013. Διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα (με θεμελίωση μέχρι και το τέλος του 2010) και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

– Βασική σύνταξη και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χρηματοδοτείται από το 2018 (ή το 2015) από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Παραμένει αμετάβλητο το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη.

– Κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

– Επιβολή ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 1ης Αυγούστου. Αυτό αφορά στην κύρια σύνταξη, με συντελεστές 3%- 9%, αναλόγως του ποσού.

– Αναθεώρηση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αυστηρά κριτήρια στις αναπηρικές συντάξεις.

– Καθορισμός της σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής, αρχής γενομένης από το 2020.

– Κατά την τριετία 2011- 2013 θα αυξηθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με ισόποση μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ.

Το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως 10 Ιουνίου και οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Θα χρειαστούν και άλλα μέτρα…

Απογοήτευση επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», καθώς υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να μη επιτευχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα, ύψους τουλάχιστον 6 δις ευρώ, που ισοδυναμούν με 2.5% του ΑΕΠ. Η ηγεσία του Υπουργείο διαπιστώνει ότι σταδιακά ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθεροποίησης για αύξηση των εσόδων κατά 11%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η προσφυγή σε νέα έκτακτα μέτρα μοιάζει να είναι μονόδρομος και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι το Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, απογοητευμένη εμφανίζεται και η Κομισιόν. Αρμόδιες πηγές από την επιτροπή εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ δυσφορία έχουν προκαλέσει και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στο τομέα της αγοράς.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ για να εκτιμήσει την πορεία εφαρμογής του μνημονίου, ενώ λίγο αργότερα θα έρθει και επιτροπή από ΔΝΤ και Ε.Ε., η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τον τραπεζικό τομέα.