Στα γραφεία του Συνήγορου του Πολίτη προσήλθαν σήμερα οι γονείς του Νίκου Σαμπάνη η σύντροφος και τα παιδιά του και κατέθεσαν μαζί με τους συνηγόρους τους, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη, έγγραφη καταγγελία στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, αναφορικά με την ερευνώμενη ανθρωποκτονία του 18χρονου Νίκου από επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα στις 23/10/2021.

Ads

Τους συνηγόρους υποδέχτηκαν στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης όσο και η χειρίστρια της υπόθεσης κυρία Βίκυ Βασιλαντωνοπούλου, με την οποία οι δικηγόροι της οικογένειας συνομίλησαν για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι κατ’ άρθρο 1 του ν. 3938/2011 όπως αντικαταστάθηκε από το α. 188 του ν. 4662/2020: «Ο Συνήγορος του Πολίτη ορίζεται ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας με αρμοδιότητα τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση, τη διερεύνηση ή την προώθηση προς άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στις αρμόδιες Υπηρεσίες, καταγγελιών για πράξεις, ενέργειες η παραλείψεις, του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή κατά κατάχρηση της ιδιότητας του».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η πειθαρχική έρευνα της ΕΛΑΣ τελεί πλέον υπό την εποπτεία του Συνήγορου του Πολίτη, και με έγγραφο αίτημα της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη.
Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης εκκρεμεί ενώπιον της Δ’ Ανακρίτριας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά με τους επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να κατηγορούνται για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Ads

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, αμέσως μετά την κατάθεση των εγγράφων και έχοντας δίπλα του τους γονείς του Νίκου Σαμπάνη, δήλωσε:

«Η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, ήρθε σήμερα με τους δικηγόρους της στον Συνήγορο του Πολίτη, για να καταθέσει καταγγελία, με την ιδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη, ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ζητάμε δικαιοσύνη για τον Νίκο που δολοφονήθηκε στο Πέραμα από σφαίρες Αστυνομικών. Δεν εμπιστευόμαστε και το λέμε ξεκάθαρα, την πειθαρχική διερεύνηση της Ελληνικής Αστυνομίας και για αυτόν τον λόγο ήρθαμε εδώ προκειμένου πλέον η πειθαρχική διερεύνηση να τελεί υπό την εποπτεία του Συνηγόρου του Πολίτη και του μηχανισμού.

Πλέον μετά τη σημερινή μας κίνηση ο Συνήγορος θα μπορεί να εποπτεύει τη διαδικασία, να λαμβάνει έγγραφα, να κάνει δικές του ενέργειες, στις οποίες και εμείς από τη δίκη μας πλευρά θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε. Ζητάμε δικαιοσύνη τη στιγμή που η Αστυνομία λειτουργει με τρόπο που απαλλάσσει τους Αστυνομικούς και που υιοθετεί του αστυνομικούς ισχυρισμούς.Παρότι υπάρχουν ανακριτικές παραγγελίες προκειμένου να πάρουμε αυτή τη στιγμή ακόμα και το στοιχειώδες, τις φωτογραφίες της σωρού του Νίκου που ληφθήκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πειραιά, η ΔΕΕ εδώ και 12 μέρες δεν τις προωθεί στην ανακρίτρια. Έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα μειλ που πρέπει να σταλεί και ακόμα δεν μας τις δίνουν. Για αυτό το λόγο λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τις διαδικασίες της Ελληνικής Αστυνομία και ήρθαμε στον Συνήγορο του Πολίτη να ζητήσουμε δικαιοσύνη. Θα παμε παντού και θα παμε τη συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι το τέλος. Μέχρι να πάρουμε δικαιοσύνη για τον Νίκο».