«Κινδύνους» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω έκθεσης της, η οποία προβλέπει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,9% για φέτος, του 2,1% για το 2020 και του 2,2% για το 2021.

Ads

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η έκθεση για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να ήταν ακόμη υψηλότερος, εφόσον αποφεύγονταν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρει δε, ότι τυχόν ακύρωση των συμφωνηθέντων μέτρων θα επιδράσει αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα και την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για ανάγκη εμπέδωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν σχετικά χαμηλοί και η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι υποδεέστερη της επενδυτικής κατηγορίας.

Η ΤτΕ, παράλληλα, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην υπέρβαση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς θεωρί ότι αυτό επιβραδύνει την ανάκαμψη και ασκεί αρνητική επίδραση στο μακροχρόνιο δυνητικό προϊόν της οικονομίας.

Ads

Όσον αφορά τον δημοσιονομικά τομέα, η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενη τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι παρεμβάσεις στις συντάξεις κρίνονται ως αντισυνταγματικές.

Κι αυτό, όπως υποστηρίζει η κεντρική τράπεζα, καθώς τα πρόσφατα μέτρα φοροελαφρύνσεων, τα οποία εγκρίθηκαν από τη Βουλή παραμονές των ευρωεκλογών, έχουν πρόσθετη δημοσιονομική επίπτωση της τάξεως του 1% του ΑΕΠ τόσο για το 2019, όσο και για τα επόμενα έτη.

«Συνεπώς, η υιοθέτηση των επεκτατικών μέτρων δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα» σπεύδει να προειδοποιήσει.

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφερθεί και στις προκλήσεις που απορρέουν από την κατάργηση της νομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Κατά την ΤτΕ, κίνδυνοι ανακύπτουν και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η διόρθωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ένα άτακτο Brexit και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει την προεκλογική καμπάνια υπέρ της ΝΔ»

«Εάν ο κύριος Στουρνάρας είχε κάτι νέο να προσθέσει (πέραν του ότι είναι και εναντίον των 120 δόσεων) θα έβγαινε δελτίο Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών», σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. 

Αφού όμως «ξεκίνησε νωρίς τη συμβολή του στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, κοινοποιούμε εκ νέου τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (15.5.19), την οποία είχε κάνει στην αρχή  της επικουρικής καμπάνιας του κ. Στουρνάρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Η δήλωση αυτή του κ. Τσακαλώτου είχε ως εξής: «Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας ως υπουργού Οικονομικών, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας προϋπολογισμό και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες, θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει».