Στο στόχαστρο του κλιμακίου των ελεγκτών της τρόικα που καταφθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, μπαίνουν και πάλι ΔΕΚΟ, μισθοί και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόσθετες περικοπές στις ΔΕΚΟ και εξίσωση των μισθών του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνουν οι απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα κύρια θέματα αξιολόγησης από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που φτάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα είναι τρία:

1. Τα νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για φέτος, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από την Eurostat στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ – θα ανακοινωθεί στις 26 Απριλίου.

2. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015.

Ads

3. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της τρόικα δεν θα δώσουν ωστόσο συνέντευξη Τύπου. Οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τα μέτρα, και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων θα γίνουν από την κυβέρνηση στις 15 Απριλίου.

Σχετικά με τις περικοπές στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με το Έθνος, στο επίκεντρο βρίσκονται η μείωση του μισθολογικού και του επιχειρησιακού κόστους, ο επαναπροσδιορισμός των επενδύσεων, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο Συνοχής, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι της τρόικα αναμένεται να ζητήσουν τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, ενώ θα υπογραμμίσουν επίσης ότι με την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5», η απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις ετησίως έως το 2013. Επιπλέον, ανάμεσα στα αιτήματα θα είναι και οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και στις εξοπλιστικές δαπάνες.

Οι αξιωματούχοι των τριών οργανισμών, που σημειώνουν ότι εκκρεμούν προς εκταμίευση 57 από τα 110 δισ. ευρώ των δανείων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν για περισσότερες περικοπές, αναμένεται να επαναφέρουν στις συζητήσεις με τους Έλληνες συνομιλητές τους το εύρος και το περιεχόμενο των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011 (7,5% του ΑΕΠ ή 17 δισ. ευρώ), με δεδομένη την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010, τονίζει η εφημερίδα.

Από το αποτέλεσμα αυτής της νέας τριμηνιαίας αξιολόγησης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση, τον Ιούνιο, της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ των δανείων προς τη χώρα. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την περίοδο 3-13 Μαΐου.

Μισθοί και συντάξεις

Τη μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα και το μπλοκάρισμα στις διεκδικήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων στα δικαστήρια εισηγούνται στην κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Στη μελέτη προτείνεται η εξομοίωση των αμοιβών του δημόσιου τομέα έναντι του ιδιωτικού, η περιοριστική εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο και ανατροπές στο σύστημα αμοιβών. Όπως διαμηνύουν, «η εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου αποτελεί έναυσμα για το τι θα συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, έχει σημασία το τι κάνει και πότε το ανακοινώνει το Δημόσιο για το εκάστοτε επόμενο ή επόμενα έτη, διότι έτσι επηρεάζει και τον ιδιωτικό τομέα».

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, αναφέρεται ότι «οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων παρέμεναν το 2009 ευνοϊκότερες από τις αντίστοιχες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η εναρμόνιση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της χώρας μας συνεπάγεται επέκταση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο».

Χωρίς χρηματοδότηση 235 φορείς του δημοσίου

Στο ίδιο πλαίσιο των περικοπών στο δημόσιο τομέα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης την ερχόμενη εβδομάδα, όσων φορέων του δημοσίου δεν έστειλαν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας». Μέχρι χθες 235 φορείς βρέθηκαν σε αδυναμία να στείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να επίκειται στάση στην επιχορήγηση και να βρεθούν στον αέρα η λειτουργία τους και οι μισθοί των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» οι φορείς αυτοί είναι, μεταξύ άλλων:

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Αθηναϊκό και Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων
Εθνικός Κήπος
Κοινωνία της Πληροφορίας
Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά
Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνας
Διπλή ανάπλαση Βοτανικό λεωφόρος Αλεξάνδρας ΑΕ
Λιμενικά Ταμεία Χίου, Χανίων, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Αρκαδίας, Αντίκυρας, Σάμου, Στύρων, Αιτωλοακαρνανίας, Ερέτριας
Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος
Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φοιτητική λέσχη ΕΜΠ
ΤΕΙ Χαλκίδας
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων
Εθνική Πινακοθήκη
Ίδρυμα Γουλανδρή
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας
Μουσείο Βορρέ
ΕΡΤ ΑΕ
Εθνικό Στάδιο Καυταντζόγλειο
Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
ΚΕΕΛΠΝΟ
Γενικά Νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», Άργους, Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια», Πάτρας, Άρτας, Αιγίου, Αλεξανδρούπολης, Ζακύνθου, Αμαλιάδας, Ηρακλείου (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Καβάλας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών – Ειδικός Λογαριασμός
ΟΣΕ
Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας
Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
Ταμείο Πρόνοιας και Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής

Σημειώνεται ότι στη λίστα των οργανισμών και φορέων βρίσκονται δεκάδες σωματεία που βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ευπαθείς ομάδες καθώς και δεκάδες Ταμεία υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η κυβέρνηση θα εφαρμόσει όσα προβλέπονται από νόμο που έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του 90 κατά των διοικητών οργανισμών που δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία.